RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Першим директором був професор університету
Державний архів Чернівецької області було засновано 1 листопада 1907 року як Крайовий архів Буковини Австро-Угорської імперії. Його першим директором був доктор Володимир Мількович – професор кафедри Східної Європи Чернівецького університету.
Вже 1908 р. крайовий архів мав на зберіганні близько 100 документів ХV-ХVІІІ ст., а
1914-го р. в ньому зберігалося 500 найдавніших історичних документів та топографічних карт, а також 428 документів нового часу.
З початком Першої світової війни діяльність архіву фактично припинилася, оскільки Буковина стала ареною воєнних дій, а на початку листопада 1918 р. він був ліквідований, як і інші державні установи Австро-Угорщини.
Після приєднання Буковини до Румунії було створено Комісію державних архівів Буковини (1924-1938). Зусиллями Сімеона Релі і Теодора Балана на початок 1930 р. в архіві було сконцентровано 810 в’язок з документами
австрійських адміністративних та судових органів, 256 реєстрів вхідної та вихідної кореспонденції, 208 книг з копіями стародавніх документів щодо власності маєтків і сіл Буковини, 1500 історичних документів ХV-ХVІІІ ст. в оригіналах, копіях та перекладах, 280 топографічних карт та 1200 друкованих видань в бібліотеці.
1938 р. Комісія державних архівів Буковини була реорганізована в Регіональну дирекцію державних архівів Буковини (1938-1940). Після возз’єднання Північної Буковини та Хотинського повіту Бессарабії з УРСР і утворення 7 серпня 1940 р. Чернівецької області 1 листопада 1940 р. розпочав діяльність Чернівецький обласний історичний архів. Директором архіву було призначено Федора Шевченка (1940-1941).
У роки Другої світової війни знову створено Регіональну дирекцію державних архівів Буковини (1941-1944). За період румунсько-німецької окупації з 28 фондів та тематичних груп документів архіву знищено та вивезено до Румунії близько 600000 од. зб.
6 квітня 1944 р. Державний архів області поновив свою діяльність. Пізніше його назва змінювалася: Чернівецький обласний державний архів (1958-1980), Державний архів Чернівецької області (з 1980 р.).
Чимало є грамот на права власності
В архіві сконцентровано документи установ, організацій та підприємств, що існували на території Північної Буковини, колишнього Хотинського повіту Бессарабської губернії Росії від 1775 р. до возз’єднання з УРСР і Чернівецької області України (1940-1941; 1944-2003). Зберігаються також документи установ періоду тимчасової румуно-німецької окупації (1941-1944).
Найдавніші документи архіву – колекції, зібрані Комісією державних архівів Буковини та дослідником історії краю Францем Вікенгаузером, які належать до ХV-ХVІІІ ст., коли Буковина входила до Молдавського князівства. Це – грамоти молдавських господарів та воєвод про право власності монастирів та приватних осіб на маєтки, землю, пасовиська, документи про затвердження угод купівлі-продажу нерухомого майна, встановлення меж общинних землеволодінь, поділ маєтків між спадкоємцями; акти, угоди, свідоцтва, що відображають події політичного та економічного життя, діяльність православної церкви на Буковині, створення монастирів; донесення та вказівки щодо розслідування суперечок між землевласниками, грамоти про визнання дворянських титулів, заповіти, історичні, економічні та географічні характеристики населених пунктів Буковини, відомості про стосунки краю з сусідніми країнами, будівництво міст, фортець, діяльність ремісничих цехів.
Серед кінодокументів – спогади старожилів про Лесю Українку
До найдавніших документів архіву належать також: копія грамоти молдавського воєводи (1418) про визнання прав власності та встановлення межових кордонів маєтків Опришени та Привороки (німецький переклад з старомолдавської) та купчий привілей молдавського господаря Петра стольнику Іону Лупу на село Черканул (1546), написаний на пергаменті кирилицею; договори купівлі-продажу та інші документи про право власності на маєтки: Глибока, Василів, Южинець, Жадова, Чуньків, Шишківці, Кулівці, Заставна, Тисовець, Багринівка, Ставчани (1595, 1625-1629, 1648, 1664-1790), грамоти про встановлення межевих кордонів населених пунктів Буковини: Задубрівка, Ширівці, Шишківці, Новоселиця, історичне, географічне описання містечок, підпорядкованих Кимполунзькій камеральній управі (1800), документи про утворення та діяльність церков на Буковині (1840-1846), грамоти, купчі записи стосовно сіл Хотинського повіту (1644-1665), грамоти молдавського воєводи Григорія Гіки про передачу маєтків у володіння монастирів (1737).
Серед фондів особового походження виділяються фонди: австрійського урядовця та історика Франца Адольфа Вікенгаузера (1809-1891); австрійського історика, професора Чернівецького університету Фердинанда Циглауера (1829-1906); румунського історика та громадського діяча Іона Ністора; буковинських поетів Параски Амбросій, Івана Кутеня; вчителя та журналіста Іларія Карбулицького; лікаря та скульптора Опанаса Шевчукевича; народних артистів України Володимира Сокирка, Петра Міхневича, Галини Янушевич; народного депутата СРСР від Буковини, професора Чернівецького
держуніверситету, колишнього посла України в Румунії Леонтія Івановича Сандуляка та ін.
Зберігаються тут також кінодокументи. Наприклад, документальний фільм "Буковина - земля українська", знятий у 1940 р. після возз’єднання Північної Буковини з Україною. Серед кінодокументів – сюжети воєнної кінохроніки 1944 р., телесюжети про розвиток промисловості, сільського господарства, науки і культури, охорони здоров’я. Цікаві телесюжети: про будівництво Дністровської гідроелектростанції; спогади старожилів м. Вижниці про Лесю Українку, яка перебувала тут в квітні-травні 1901 р.; "Літературна карта України", зокрема відомості про письменників Юрія Федьковича, Михайла Івасюка та ін.; матеріали про святкування Дня міста. 
Редактор: admin
22-07-2006, 17:27
Коментарів 0 Переглядів 2 122

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!