RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Є в області школи, де у класах не по 30 дітей, а по 8-15, і зарплату вчителям платить не держава, а батьки школярів. Їх, на відміну від приватних вузів, дуже мало: школа для учнів початкових класів "Гармонія", школа І-ІІ ступенів "Надія" та приватна школа для дошкільнят "Радість пізнання". Усі вони – у Чернівцях. Приватних дитсадків в області поки що немає.
– Невигідна це справа – мати власну школу, – каже Богдан Потурнак, заступник начальника управління освіти і науки ОДА. – Гроші там, де вузи. А щоби платити ще й за школу, у буковинців бракує коштів.
"За рік діти стають добрішими"
Чим же відрізняється приватна школа від звичайної? "Наші випускники найчастіше дякують за те, що ми навчили їх самостійно вчитися, – каже Василь Манчул, директор, він же власник приватної школи "Надія". – Зараз людині за життя доводиться двічі-тричі змінювати професію, усе вирішує попит. Друга особливість – високі моральні стандарти. Я сам – християнин, не п’ю, не курю, не лаюся, цього ж вимагаю від інших. Наші учні належать до різних конфесій, але усі хрещені. І виховуємо ми їх на євангельських принципах".
– За поведінкою дітей бачу, що за рік у цій школі діти стають добрішими, – каже Світлана Добруник, діти якої навчаються в "Надії".
Учнів у цій школі не сварять. А за добрі вчинки вони отримують так звані меріти – гроші з портретами директора і вчителів. За них можна придбати канцтовари чи іграшки.
А в школі "Гармонія" кожен ранок розпочинається з компліментів. "Я хочу, щоби тобі сонечко посміхалося. Яка у тебе гарна зачіска", – такі добрі слова кажуть діти одне одному під час так званої ранкової зустрічі. Учителі помітили, що навіть під час зимових епідемій учні з приватних класів практично не хворіють. І рівень знань мають вищий.
– Батьки думають, що дитину перед школою насамперед треба навчити читати, тому наймають репетиторів. Але це не головне, – каже заступник директора приватної школи "Радість пізнання" Лариса Косар. – Потрібно розвивати її увагу, сприйняття, робити навчання цікавим. Тому у нас і уроки, і перерви минають в ігровій формі.
200$ за школу може заплатити підприємець, 200 грн – вчитель
Вчать своїх дітей у приватних школах не обов’язково дуже заможні люди. "У школі "Надія" є чимало дітей підприємців. Та є й учні, які добираються на уроки тролейбусом, їхні батьки мають невеликі прибутки, але інвестують гроші в освіту дитини", – каже Василь Манчул. Щоправда, коли торік у школі підвищили плату за навчання до 1000 гривень на місяць, кількість учнів тут зменшилася утричі. Але деякі згодом повернулися.
– Навчання, звичайно, дороге, – каже батько двох учнів приватної школи Віктор Мандрик. — Але ось зараз у доньки уроки закінчилися, а з нею вчитель додатково займається англійською (безкоштовно). Тут нема такого – здавати на штори, на подарунок вчителеві чи ще на якусь "біду".
У "Гармонії" навчаються здебільшого діти вчителів, каже Лариса Вязнікова, заступник директора школи. Завдяки зібраним коштам (батьки платять 200 грн на місяць) приватні класи мають краще обладнання, телевізори, комп’ютери, іграшки. Самі ж школярі із задоволенням розповідають про святкування днів народження з клоунами та екскурсію на страусову ферму.
– Жодних зауважень до роботи приватних шкіл немає, – каже головний спеціаліст міського управління освіти Світлана Ляшенко. – Через малу кількість учнів тут створено умови, які дозволяють побачити кожну дитину, приділити їй увагу. Це чудово, особливо в початкових класах. Школи користуються міністерськими програмами. А діти, котрі перейшли з приватних шкіл до звичайних, показують добрі знання.


опитування
Чи віддали б ви свою дитину до приватної школи?
Борис Баглей, заступник голови ОДА:
– Моя донька вчиться у 27-й школі і буде вчитися. Платити за шкільну освіту не планую, хоча для дитини нічого не шкода.


Ольга Добрянська, народна артистка України:
– Приватні школи – це дуже добре. Мій син закінчив школу №2, і ми задоволені цією школою.


Іван Дерда, заслужений артист України
– Мої діти вчаться у гімназії №1 та у ліцеї №2. Частково задоволений їх навчанням. Якби були фінанси, може, подумав би й про приватну школу.


Хто є хто
Приватна школа "Надія"
Заснована 15 років тому. Діти навчаються з 1 по 9 клас, поглиблене вивчення англійської мови, з другого класу – уроки французької мови. Плата за місяць навчання – 1000 гривень. Кількість дітей у класі – 6-8. Випускники мають право отримати сертифікат міжнародного зразка "Школи майбутнього". Особливості: індивідуальна система навчання з деяких предметів; відсутність домашніх завдань з першого по четвертий класи, для старших дітей – індивідуальні завдання. В основу виховання покладено "Біблію" і вивчення шістдесяти ідеальних рис людського характеру.


Приватна школа з підготовки дітей до навчання "Радість пізнання"
Заснована 6 років тому при гімназії №1. Готує п’ятирічних дітей упродовж семи місяців до навчання у школі (двічі на тиждень по дві години). Плата за місяць навчання (минулого року) – 80 гривень. Уроки: психічний розвиток, цікава математика, читання і розвиток мовлення, німецька мова.


Спеціалізована школа розвитку "Гармонія"
Існує 9 років при школі №18. Навчання з 1 по 4 класи з поглибленим вивченням англійської мови. Додаткові предмети: хореографія, комп’ютерна грамота, раз на тиждень з дітьми працює психолог. Плата за місяць навчання – 200 гривень. Кількість дітей у класі – до 15 осіб. Особливості: щоденна прогулянка на свіжому повітрі після третього уроку, килим для ігор з іграшками у кожній класній кімнаті.


Цифри
- Навчання одного учня у звичайній школі обходиться державі від 1200 до 2000 гривень на рік.
- Приватні школи у різних регіонах України встановили плату від 120 до 500 доларів на місяць.
- Лише 3-10% шкільних закладів у світі – приватні.

Редактор: admin
21-09-2006, 19:07
Коментарів 0 Переглядів 13 323

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.