RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Заставнівщині протягом дня можна ніде не побачити на полі трактора. І це в районі, який ще донедавна посідав друге місце з агровиробництва в області після Кіцманського. Нині ж він опинився аж на одинадцятому.
Стоїмо на широчезних ланах у Погорілівці. Куди не глянь, аж до Дністра – поля в бур’янах, що сягають людині до пояса. Вони вже почорніли і висохли.
– Бачите, до чого догаздувалися, лише перепели гнізда тут в’ють, – кинули нам дві жінки, які на велосипедах поверталися до села.– А колись тут пшениця була, як ліс.
– Приблизно п’ять-шість років у нас не обробляється понад 1000 гектарів землі, – констатує сільський голова Погорілівки Дмитро Дудлей.– Потрібен надійний інвестор, інакше угіддя й далі пустуватимуть. Велику надію маємо на фірму "Мрія Поділля", що в Гусятинському районі Тернопільської області. Керівник цієї фірми пообіцяв, що наступного року орендуватиме у нас землю, що пустує.
Сподівається на підтримку цього інвестора і сільський голова Онута Дмитро Божик, у рідному селі якого обробляється усього 30 гектарів угідь, а 550 вже два роки ніхто не засіває.
– Нині в нашому районі є 12 тисяч гектарів, що пустують, бо нікому обробляти, – каже начальник райуправління агропромислового розвитку РДА Василь Бабич.– Намічено низку заходів, які у перспективі мали би поліпшити ситуацію. Працюємо і з деякими інвесторами, які хотіли би вкласти певні кошти у землеробство.
Щоправда, за даними радника голови райради Юрія Косара, ця цифра значно більша.
– У Заставнівському районі є 36,6 тисячі гектарів ріллі, з яких під паями перебуває 27,6 тисячі. А обробляється усього 3200 гектарів чотирма господарствами, – розповідає Юрій Косар, який свого часу очолював райагроуправління. – Оце й усі колективні господарства з колишніх 34-х. Ще два роки тому дочірнє підприємство "Райс Буковина" обробляло понад 2000 гектарів землі. В інших селах частину землі обробляють господарства з Валяви та Мамаївців Кіцманського району, які взяли тут угіддя в оренду. Цукровий комбінат "Хрещатик" взявся обробляти тисячу гектарів землі у Бабині.
Точну цифру, скільки ж земель в області пустують, ніхто з аграрників краю не називає. Не тому, що не хоче, а тому, що її важко визначити. За даними Головного управління сільського господарства і продовольства ОДА, в області налічується 330 тисяч гектарів ріллі, 200 з яких перебувають у населення, а решта належить колективним агроформуванням. Розпайовані угіддя, як правило, нікому обробляти, бо значна частина працездатного населення виїхала за кордон на заробітки, а, крім цього, приватнику нічим їх обробляти. Оранка, культивація, насіння, пальне коштують дорого.
За словами начальника Головного управління земельних ресурсів в області Григорія Ямнюка, нині пустують 20 тисяч гектарів ріллі.
За неофіційними даними, в області ніхто не обробляє 50-60 тисяч гектарів землі. Приміром, у Кіцманському районі – 7000, Кельменецькому – 9000. І щороку кількість пустирів зростає.


Коментар
Михайло Денисюк, директор обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів і якості продукції:
Середній вміст гумусу в орних землях Заставнівського району становить 2,3 %. Це другий високий показник після Новоселицького району. Однак простежується тенденція до його зниження на 0,1%. На землях, що пустують, з’явилися такі види бур’янів, яких давно тут не було. Вони здатні поширюватися на поля, які обробляються, і в цьому полягає велика загроза. З іншого боку, чим довше такі угіддя не приноситимуть користі, тим більше потім потрібно буде затратити коштів на їх окультурення”.

Редактор: admin
26-10-2006, 20:20
Коментарів 0 Переглядів 2 466

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.