Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
У понеділок, 25 грудня, католицький світ відзначатиме Різдво Христове. Якими звичаями і традиціями воно відрізняється від нашого?
– Наша сім’я сідає за святковий стіл, коли на небі з’являється перша зірка – це обов’язково, – розповідає "МБ" Йоанна Ярошек, студентка-третьокурсниця Ягелонського університету в Кракові (здобуває освіту вона на філологічному факультеті, спеціальність "Культура Русі та сусідніх країн", а оскільки закохана в українську мову, то зараз навчається у нашому університеті). – Весь день бажано нічого не їсти. Повинен бути такий своєрідний піст. Але не всі його дотримуються. Коли на небі з’явиться перша зірка, всі сідають за стіл. Звичайно, вечеря починається з молитви. Потім ламаємо посвячену облатку і загадуємо бажання. Це найважливіша частина, оскільки все дуже щиро. Сідаючи за святковий різдвяний стіл, ми завжди залишаємо одне зайве місце для того, хто може зайти до хати. Тобто та людина, якій немає з ким святкувати Різдво, може зайти до будь-якої оселі та сісти за стіл із сім’єю.
– Ми всією родиною будемо святкувати Різдво, – розповідає Йоанна. – Я не знаю точно, як виглядає Різдво в Україні, але, гадаю, наші звичаї дещо різні. Відрізняються, по-перше, тим, що ми готуємо. Католики на Різдво також готують 12 страв. Але не всі цього дотримуються. Різдво – це свято для душі. Кожна людина святкує, як забажає. Головне – відчути свято душею.
Традиційна страва на різдвяному столі поляків – короп
– Як виглядає у вас різдвяний святковий стіл? – запитуємо Йоанну.
– На столі ставлять свічки. Також – велику тарілку із сіном, а в ній шматочок облатки, книжечка з молитвою, а щоби рік був багатий, на цю тарілку кладемо і гроші. Щодо страв, можу сказати, що традиційним є короп, з якого можна приготувати будь-яку страву. Спочатку майже всі їдять традиційний борщ з фрикадельками. Готуємо ще капусту з грибами та компот із сухофруктів. Також на Різдво готуємо усе, що пов’язано з маком. Це такі обов’язкові страви, а решту люди готують за бажанням. І ще цікавий момент: на Святий вечір ми ніколи не забираємо їжу зі столу.
Після того, як католики встають із-за столу, вони їдуть до костелу. Його на Різдво прикрашають неймовірно гарно. Під супровід оркестру відбувається служба, під час якої всі співають. Кожна людина повинна брати участь у службі і відчути душею свято.
"Подарунки нам приносить маленький Христос"
Подарунки, якими радують люди своїх близьких, різні.
– Дарують найрізноманітніші речі, – продовжує Йоанна. – Це залежить від стосунків у сім’ї. Але в кожному подарунку повинен бути святковий елемент (віночок, іграшка тощо). У Польщі немає Діда Мороза. Подарунки приносить "дітьондз", тобто маленький Христос. Під ялинкою члени сім’ї дарують одне одному Його подарунки.
У великих польських містах щороку з шостого грудня розпочинається Різдвяний ярмарок.
– Торгівля цими днями робить своє, – зауважує Йоанна.– Звісно, як і в інших країнах, у нас є як святкові знижки, так і подорожчання. Дорожчають переважно продукти, різні приправи, які необхідні для приготування традиційних страв. Для нас, поляків,
більше значення має Різдво, ніж Новий рік. Особисто для мене Різдво – це час, коли я насправді можу побути зі своєю сім’єю, – із сумом в очах каже дівчина. Це день, який важко провести без рідних.
Рейтинг:
(голосів: 1)
22-12-2006, 15:59
Коментарів 0 Переглядів 4995

Теги -
Новини партнерів:
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Відчуття міста
Ми соромимося цієї історії, уникаємо її, бо не відчуваємо місто повністю.
Loading...
3 компанії у Чернівцях з офіційного працевлаштування за кордоном ( на правах реклами)

Уже давно плануєте поїхати на роботу за кордон, але боїтеся невідомості, відсутності підтримки та великої кількості паперової роботи?
Лісівники та природоохоронці святкували разом! (прес-реліз)

Професійне свято та 25-річчя з дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства лісівники краю масштабно відзначили минулої суботи в Боздоському парку в Ужгороді.
Буковинська кухня: 8 "смачних" пропозицій від ресторанів у Чернівцях (на правах реклами)

Для своїх постійних клієнтів і приїжджих гостей буковинські ресторани охоче пропонують найсмачніші наїдки Буковинського краю та свої фірмові страви
"La mulți ani": у нас завжди смачно й по-домашньому! (на правах реклами)

Тут відвідувачам пропонують молдавську та європейську кухні. Окрім смачної їжі, особливу атмосферу створить інтер’єр.
Ми гарантуємо гідні умови праці та нове обладнання, офіційне працевлаштування, заробітну плату від 6000 до 10000 грн
Європейське швейне підприємство "Бібі Фешн" запрошує на роботу (на правах реклами)