RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На книжковий форум до Львова Віктор Єрофєєв, відомий своїми скандальними романами та критикою російської дійсності, привіз свій останній роман "Хороший Сталін". Українською мовою твір переклав не менш скандально відомий чернівчанин Олександр Бойченко. В ексклюзивному інтерв’ю російський письменник поділився своїми думками про сьогодення.
"Не помітив, щоби Путін читав мої книжки"
– Як ви ставитеся до проблеми політики в літературі?
– Я не вважаю, що письменник не повинен говорити про політику. Але ми можемо бути цікавішими за політику, піти далі політики, і остання не повинна в цьому заважати. Тобто, не повинна бути гальмом або тим більше– інструментом насилля.
– Росія – це жінка чи чоловік?
– Росія – це жінка.
– Ви себе вважаєте скандальним письменником?
– Я не скандальний письменник. Просто, коли суспільство не зріле, якісь мої висловлювання та дії сприймаються як скандальні. Я ніколи нікого не провокував. Просто пишу те, що вважаю за потрібне і ніколи не розпалюю скандалів. Переважно усі скандали спричинені або провокацією з іншого боку, або нерозумінням. Я не скандальний письменник і не люблю, коли мене так називають всерйоз.
– Ви часто пишете про "російську душу". Яка вона насправді?
– Полярна, тобто така, яка в одному реченні скаже "так" і "ні". У неї два корені, і в цьому вона подібна до української. Коріння язичницьке та коріння християнське, які між собою полум’яніють. У вас, щоправда, це менше спостерігається. В Україні більше здорового глузду.
– Чи потрібна Росії модернізація, про яку ви часто говорите?
– Ви знаєте, що все залежить від уміння влади. Якби Єльцин був розумним політиком, ми би вже давно пройшли цей момент. А так, знаєте, стрибнули, але не перестрибнули. І знову будемо стрибати. Путін, як на мене, пропонує дуже суперечливу політику модернізації. Мені здається, вона не спрацює.
– Не знаєте, Путін читає ваші книжки?
– Ой, я, чесно кажучи, не знаю. Балакав з ним лише одного разу минулого року у Парижі, я не помітив, щоби він щось читав. Але те, що йому дуже не сподобалося зі мною фотографуватися, я відчув.
"Головне – бути відвертим, не брехати ні собі, ні людям"
– Після того, як вас вигнали зі Спілки письменників СРСР, чи не мали бажання поновлюватися? І чи має це для вас якесь значення?
– Мене виганяли звідти навіть двічі. Вигнали, потім прийняли, а потім знову вигнали... Я у цьому просто рекордсмен. Загалом Союз письменників допомагає молодим. А коли в тебе вже багато книжок, починаєш розуміти, що головне– це бути відвертим у своїх книжках, не брехати ні собі, ні людям.
– Розкажіть про концепцію вашої телепередачі на телеканалі культури.
– Історично цей проект виник як передача, коли я приходжу до різних людей і запитую їх про глибинні речі. Я приходив до режисерів, акторів, іноземних письменників чи політиків або вони до мене приходили додому. Ми розмовляли не про політику, не про поверхню життя, а його глибину. П’ять років тому ми змінили формат на ток-шоу. Я хотів зробити передачу про основні цінності життя: що таке зрада, заздрість, перше кохання. Я вважаю цю передачу вельми рідкісною на світовому телебаченні. Адже вона безконфліктна і дає змогу поговорити про головні речі в нашому житті.
– Який стосунок ви маєте до Чернівців?
– Річ у тім, що моя дружина з Чернівців. Два роки тому ми приїжджали, подивилися– місто чудове, дуже гарне і не подібне до Львова. Дружину звуть Женя, вона дуже гарний фотограф, робить добрі портрети, які можна побачити в Інтернеті. У неї псевдонім Женя Дюррер, хоча насправді її звати Євгенія Прокоп’юк. Ми разом придумали їй цей псевдонім. Вона не змогла приїхати, бо у нас саме сталося поповнення у сім’ї. Нашу дівчинку звати Майя, чудова дитина. Гадаю, якщо наші народи продовжуватимуть робити разом дітей, то результат буде добрий, зважаючи на Майю.
"Мою дружину
не вразив Лондон,
бо вона пам’ятає центр Чернівців"
– Не плануєте завітати до нас із презентацією нової книжки?
– Ми планували після Львова заїхати до Чернівців. Але у мене просто часу не вистачає. Однак Чернівцям величезний привіт. Дякую, що в ньому жила моя родина. Це велика відповідальність у житті, коли знаєш, що у дружини є коріння, і його не можна руйнувати. Коли ми з дружиною вперше поїхали до Лондона, вона сказала, що в неї немає культурного шоку, бо вона пам’ятає центр Чернівців.
– Чому перекладачем вашої книги став чернівчанин Олександр Бойченко? Ви знали про чутки щодо його неприязні до Росії?
– Я обирав за професійними здібностями, і насправді ніколи не помічав, щоби він погано відгукувався про Росію. Він читає лекції з літератури, туди входить і курс російської літератури. Саша – знавець тонкої російської літератури. Можливо, він не любить російської політики, але в цьому він не самотній.
– Кого з українських письменників ви можете виділити?
– Юра Андрухович– насправді талановитий письменник. Я дуже задоволений, що працюю разом з ним і товаришую. У мене немає часу читати багато, але планую зробити антологію сучасних українських письменників.
– Яку останню книжку ви прочитали?
– Читаю зараз "Тихий Дон" Шолохова. Там початок просто неперевершений! Можливо, це і не він написав, але книжка на початку дуже добра. Я гадаю, що інколи потрібно читати книжки, які не мають до тебе зовсім жодного стосунку, плутати карти.
Редактор: admin
28-09-2006, 19:28
Коментарів 0 Переглядів 1 970

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!