RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Мешканці П’ядиківців Кіцманського району стурбовані будівництвом на території села антени прийому мобільного зв’язку. У багатьох погіршилося самопочуття. Люди звертаються до лікарів", – повідомила редакцію читачка. За її словами, у Неполоківцях, до селищної ради яких належать П’ядиківці, вже встановлено таку антену, і через це люди потерпають від поганого самопочуття та головного болю.
Секретар Неполоковецької селищної ради Світлана Котирло розповіла, що у червні сесія селищної ради дала дозвіл на встановлення у П’ядиківцях антени ЗАТ "Українські радіосистеми". Одну з антен мобільного зв’язку у Неполоківцях вже розміщено на даху хлібокомбінату. Однак до ради ніхто із мешканців на подібне сусідство не скаржився.
За словами депутата селищної ради Стефанії Приньковської, під час розгляду на сесії питання щодо встановлення вишки у П’ядиківцях був присутній і голова Кіцманської райради Микола Подільчук (фізик за основною професією, – авт.), який запевнив, що негативних наслідків для здоров’я людей ця вишка не матиме.
Головний лікар Неполоколовецької селищної поліклініки Марія Чоп’юк повідомила, що до поліклініки зі скаргами на погане самопочуття через вже діючу антену ніхто не звертався. Згідно із формою звітності з тимчасової непрацездатності, на хлібокомбінаті за дев’ять місяців видали 71 лікарняний лист (працює там 271особа).
Вплив є,
але переважно
на вже хворих людей
Микола Шаплавський, професор, завідувач кафедри медичної та біологічної фізики Буковинського державного медичного університету:
– Звісно, встановлені антени прийому сигналу мобільного зв’язку мають вплив на людину, але для цього слід зробити спеціальні заміри. Найбільше значення має відстань. Існують стандарти, яких повинні дотримуватися оператори мобільного зв’язку. Через дію джерел електромагнітного зв’язку може з’являтися швидка втомлюваність, синдром психастенії (невроз або психопатія, що виявляються відчуттям неповноцінності, безвіллям, боязкістю). Людина почувається так, як під час магнітних бур. Відчувати вплив базових станцій можуть і люди з патологією серцево-судинної системи. Але нездужання з’являється лише на фоні захворювань. Тобто якщо людина цілком здорова, то впливу встановлених станцій вона не повинна відчувати.
Антени дозволено встановлювати
й на дахах житлових споруд
Нині перед тим, як встановити будь-яке джерело електромагнітного випромінювання, зокрема і базову станцію мобільного зв’язку, організації, підприємства повинні звернутися до обласної санепідемстанції, у відділ охорони довкілля.
– Ми, крім висновку санепідекспертизи МОЗ України на обладнання, яке є випромінювачем електромагнітної енергії, обов’язково вимагаємо медичні висновки, зроблені Київським інститутом гігієни та медичної екології ім. Марзєєва Академії медичних наук, тобто йдеться про санітарний паспорт, – каже завідувачка відділу охорони довкілля Надія ВОРОБЙОВА. – Санітарний паспорт вимагається на етапі проектування.
На жаль, не всі, хто встановлює такі джерела, звертаються до санепідстанції, мовляв, у цьому немає потреби. А ось щодо операторів мобільного зв’язку, то після тривалих суперечок і судових позовів, нині вони справно надають облСЕС необхідні документи.
– Сама базова станція мобільного зв’язку, – продовжує Надія Іванівна, – не несе у собі загрози, бо має надто малу потужність. Розміщувати такі об’єкти дозволено санітарними правилами навіть на дахах житлових і громадських будівель. Сама конструкція антени така, що вона не може шкодити людям, котрі перебувають безпосередньо у будинку. Навіть залізобетонний дах тут служить своєрідним екраном.
Утім, справжня проблема в іншому: навіть наданий санітарний паспорт не відображає загальної картини. У ньому вказано лише вплив на довкілля окремого джерела і не враховується сумарний вплив. Річ у тім, що джерела електромагнітного випромінювання мають здатність посилювати роботу один одного. Тобто, якщо у певному місці вже є джерела електромагнітного випромінювання, і там збираються встановити ще одне, яке, згідно із санітарним паспортом, відповідає усім нормам, важко визначити, чи їхній загальний вплив не буде шкідливим для довкілля.
Хоча б для Чернівців необхідна карта електромагнітних випромінювань, яка показувала б рівні густини потоку електромагнітної енергії в тому чи іншому місці. Можновладці не реагують на цю проблему, а сама розробка карти вартуватиме кілька сотень тисяч гривень.


Статистика
В області налічується 1366
джерел електромагнітного випромінювання.
Найбільша кількість джерел (базових станцій) належить чотирьом операторам мобільного зв’язку:


- ЗАТ "UMC" 138
- ЗАТ "Київстар" 102
- ТОВ "Астеліт" 36
- ЗАТ "Українські радіосистеми" 7


На кожній із базових станцій міститься від 4 до 10 антен.


до речі
Власники мобілок і ті, хто мешкає біля антен, швидше старіють
Мобілки, а також високовольтні лінії, радіомовні башти та інші подібні споруди пришвидшують процес старіння, стверджують вчені Каїрського університету. Група дослідників під керівництвом професора біофізики і радіофізики Фадхіда Мохамеда Алі виявила, що електромагнітне випромінювання шкодить людським клітинам. Також воно негативно впливає на печінку, мигдалини, м’язи, гормональний баланс, серце і кістковий мозок.
За даними вчених, безпечна відстань ліній, антен, які мають електромагнітне випромінювання, – щонайменше 20 м, а в деяких випадках – один кілометр.

Редактор: admin
12-10-2006, 17:08
Коментарів 0 Переглядів 7 541

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.