RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Розтоках Путильського району мені розповідали, і на повному серйозі, що "генде через той місточок, а потім ще годин вісім пішки горами" живе чарівниця, яка може навіть "зробити на смерть", а може й відробити за потреби, якщо хвороби і невдачі переслідують. І з усього того можна було би посміятися, якби …
– У наших краях бозна-що відбувається, – з відчаєм розповів днями в редакції небезвідомий бізнесмен Володимир Т. (ім’я своє просив не друкувати: "Засміють!"). – Для жінок, які живуть у селі, де у мене бізнес, підлити води після покійника чи посипати попелу під чужі двері – як води попити. Я з того усього сміявся, доки рік тому мій бізнес не почав безпричинно згасати. Я ж сучасна людина і з гумором, у жодні забобони ніколи не вірив, а тут таке… А може, мені пороблено…
Про "пороблено" й історію цієї улюбленої народної розваги буковинців – розмова з кандидатом історичних наук, доцентом кафедри етнології античної і середньовічної історії ЧНУ Михайлом ЧУЧКОМ.
– У народі це називають "пороблено", а як називають це вчені-етнологи?
– То є насилання, підсипання, підсіювання. Сучасні різні екстрасенси, чарівники, маги називають це причиною (російське – порча).
– Схема "пороблення" знайома чи не кожному буковинцеві: особливими магічними діями можна нібито наслати на когось хворобу, а можна доручити цю "процедуру" бабці, яка зробить це професійно. Нещасному отримувачу того послання доведеться також шукати бабку, яка "відробить". Звідки ж оце "пороблено" на Буковині?
– Воно має глибоке історичне підгрунтя. Можу навіть деякі документи навести. Наприклад, грамота 1761 року з Південної Буковини – Молдавського Кимпулунга. Її надав ворнік (суддя) Ніколає Когельнічару місцевій мешканці Тудорі Флоче. Вона поскаржилася, що зять її родичів Григорія і Параски чабан Ніколає прийшов до неї додому і навчив її доньку Марію замовляти воду. Вона це зробила одного понеділка, випила ту воду і дала братові. Наступного понеділка у неї відмовив язик, а її брат за тиждень після ворожіння помер.
Коли ворнік викликав чабана, той зізнався, що зробив це з намови родичів – Параски і Григорія. Під час очної ставки Параска Флоче усе заперечувала і почала битися з чабаном. Її посадили під арешт, а її чоловік Григорій втік із села.
Цікаво, що представник молдавської офіційної влади повірив у те, що наслали чари і видав позивачці грамоту.
Є документ і пізнішої доби. Були факти у Північній частині Буковини уже з приєднанням краю до Австрії. Наприклад, лист від православної консисторії з Чернівців до священиків села Товтри від 1789 року. У ньому переказується скарга трьох мешканців Товтрів до консисторії на односельця Дмитра Коцемірського, який наслав на сина одного з них шкірну хворобу (вовчанка) чарівницьким способом. Православна консисторія, як духовний орган (а церква відкидає факти чарівництва), розцінила цю скаргу як наклеп, тому закликала священиків парафії провести роз’яснювальну роботу, особливо – серед трьох грішників-скаржників, які вірять у забобони.
З XIX століття існують описи етнологів, які переважно були любителями. Священик Василь Козарищук з Плоскої написав у статті про те, що "доки ворожеї, ворожки і підшіптувачі будуть шануватися у народі, важко буде боротися з невіглаством". Справді, вони мали авторитет і популярність. Деякі моменти їх фітотерапії чи замовлянь могли вилікувати, але, з іншого боку, ці ж люди займалися і шкідливою магією. Могли насилати на словах, також здійснювати різні маніпуляції, через які людина сохла й ніхто не знав, що з нею відбувається. Останнє і зараз дуже поширено. Були різні способи: робили ляльку з глини чи воску і прокопчували. Це була чиясь фігурка, вони її називали, забивали кілки…
"Насилали маленький смерч"
– Які ще методи були популярними у ті часи?
– Були більш прості маніпуляції. Наприклад, підсипання, коли сипали попіл на дорогу людям, щоби їх спіткала хвороба, невдачі. Були варіанти підвіювання, коли насилали маленький смерч, і людину, яка потрапила до нього, міг розбити параліч. Згадайте побажання "Шляк би тебе трафив!" Насправді походить вислів від німецького слова "шлаген" (удар) – "Щоби тебе спіткав удар".
Є ще прокляття. Люди вірили, що є форальні години (сказане добре чи погане у таку годину обов’язково справджується). Також вірили, що можна зашкодити молодятам, які беруть шлюб. Мені у селі Чорногузи літні жінки розповідали, що навіть десять років тому такі факти траплялися, і вони в це вірять. Також буковинські гуцули вважали, що шлюб краще укладати перед полуднем, бо це охороняє молодих від різних чарів. Для захисту молодим у весільний вінок вкладали зубок часнику.
Вважали, що є люди з лихими очима, які можуть наврочити дитину (погані очі матимуть ті, кого раніше терміну відлучили від грудей). Тому, прийшовши до дитини, слід було тричі сплюнути і сказати "Цур мерзенним очам!" Поширено це і зараз у народі.
Під час похорону пильнували, щоби ніхто не вкрав мотузку, якою зв’язують руки, ноги, чи воду, у якій купали покійника. Адже усе це можна було використати для магії. Вважали, що якщо побризкати тією водою людину, вона незабаром помре.
Відомий буковинський письменник С. Воробкевич надрукував у журналі проповідь про церковну свічку, у якій навів низку народних вірувань негативного плану. Вважалося, що можна було покласти у церкві свічку "на голову ворога", тобто на його життя – він міг захворіти чи померти. Він закликав це не робити. Є ще момент: якщо той, хто замовляє, неправий, то це повернеться на нього. Народна мораль вважала, що якщо людина справедливо мстить, то кривдник має бути покараний навіть у чарівницький спосіб, але якщо кара була несправедливою – все обернеться проти тебе ж.
Читали так звані "савтирі" на кривдника. Це і зараз поширено – є люди, які з Псалтиря читають відповідні вірші "на голову кривдника". Робилося це без відома духовенства, бо на сповіді священики запитували, чи не ходили до ворожок, бо за це могли не допустити до причастя, накласти епітимію.
Зрозуміло, духовенство й освічені люди у це не вірили.
Зараз ми бачимо певні залишки і анахронізми середньовіччя, особливо – у середовищі простого народу. А нині держава припинила боротися з чарівниками, їх вивели на шпальти газет, телеекрани. Особливо потрібні дива у перехідні періоди. Є попит і у наш час.
– Чому у нашому регіоні це так популярно?
– Завжди вірять більше етнічним чи етнографічним групам, які мають свою специфіку, виглядають дещо чужинцями. Тому особливо популярними були ворожки-циганки. Також дуже популярними є гуцули – специфічна етнографічна група.
Зрозуміло, що це забобони, і з точки зору сучасного суспільства ми можемо ставитися до цього скептично і не вірити. Адже справджується лише те, у що ми віримо. Навіть коли ми лікуємося хімічними засобами, певний відсоток лікування відбувається завдяки вірі. У такому ракурсі слід дивитися на це.
"Дещо можливо,
але можливо не усе"
– То ви заперечуєте це явище повністю?
– Етнологія, історія вивчають те, що було. Я навів вам у ретроспективі, що такі факти зафіксовано у джерелах. Простий народ у це вірив, духовна влада – відкидала.
Очевидно, що якщо той підприємець у це вірить, то це матиме на нього певний психологічний вплив.
Наука ще не вивчила усе. Можливо, люди із сильним біополем здатні впливати на певній відстані завдяки енергетичним каналам.
Я не стою на консервативній позиції, що якщо щось не підтверджено, то це неможливо. Дещо можливо, але можливо не все.
– А мешканець Відня може повірити у те, що йому "пороблено"?
– Західне суспільство – раціональне. Раніше європейці вірили у магію. Зараз вони відходять від віри – як від віри церковної, так і від віри у забобони. Відповідно, вони не сприймають свої невдачі як вплив чарівників. Там йдуть до психоаналітика і починають на рівні Фрейда копатися у собі.
В усілякі насилання європейці вже не вірять. Суспільство у них надто модернізувалося й відійшло від тих традицій. Ми ж звикли усе перекладати на когось. 


Коментарі
Світлана Чернега, лікар
Сучасна медицина базується на матеріалістичних поглядах, тому усе, що не можна пояснити, делікатно називає біоенергетичним впливом.
Виміряти чи пояснити це явище з наукової точки зору практично неможливо. Якщо людина була свідком прокльонів або намовлення, то є висока вірогідність того, що воно справдиться. Психіка дуже пластична і може спрямувати себе як на одужання, так і на хворобу чи прив’язаність до людини, яка раніше була байдужою.
Важко пояснити вплив, який здійснюється заочно. Але можливості мозку безмежні і маловивчені. Можливо, якщо ворожка вас запевнює, що симпатична вам людина покохає вас без тями, саме ваша наступна поведінка зміниться настільки, що змусить когось поглянути на вас іншими очима.
Але експерименти з психікою – річ небезпечна і некерована навіть у професіоналів, тому, аби зберегти своє психічне і фізичне здоров’я, розв’язуйте власні проблеми самостійно або з допомогою рідних, друзів".


Священик Георгій, братство св. Олександра Невського (УПЦ)


– Як на цю проблему дивиться церква?
Слід дивитися на цю проблему глибше. Вона зародилася ще у Вавилоні, де були язичеські, ідольські вірування. Вони походили з неправильного бачення Бога, віри. Звідси – неправильне ставлення до Бога, віри. Коли людина грішить, вона відступає від віри.
У Книзі Буття читаємо про те, що коли святий праотець Авраам виходить із Ура Халдеського (там вже бачимо поклоніння сонцю, місяцю, ідолопоклонство тощо), зароджується магізм. (Бут. 11:28) І ми бачимо ставлення до цього у Старому Завіті: Мойсей наказує страчувати людей, які займалися ворожбою. Цар Саул прогнівив Бога тим, що прийшов до ворожки. (1 цар. 28 гл.) У Новому Завіті Господь Ісус Христос виганяє злих духів (бісів) з юнака, який біснувався під час нового місяця. Святий Іоанн Златоуст пише, що під виглядом повного місяця прикривалися злі сили. Святий апостол Павло, проповідуючи слово Боже, зустрів жінку, котра пророкувала людям долю – як благочестя. Святий апостол Павло вигнав з неї біса. Отож бачимо, як злі духи можуть набувати вигляду благочестя. Це можемо побачити нині на прикладі ворожок, які прикриваються іконами і хрестами.
Отже, злі духи, які мають вплив на людей, котрі відступили від Бога через гріхопадіння, в наш час розповсюджують інший метод поклоніння їм – через ворожіння.
У злих духів є своя ієрархія, якою вони копіюють ієрархію Божу. Старший злий дух може вигнати меншого. Тобто, люди, які звертаються до ворожок, можуть на певний час не мати ні проблем, ні хвороб, але з часом, за словами Господа нашого Ісуса Христа, зло стане ще гірше: "Злий дух, коли бачить храм (будинок) вичищений, прибраний, але не заселений, бере сім зліших духів, повертається".
Господь каже, що горе тій людині, бо їй буде ще гірше, ніж було". 

Редактор: admin
31-08-2006, 13:02
Коментарів 0 Переглядів 19 822

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!