RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях 11 вересня відбулася подія потрійного мистецького значення. Як і обіцялося, вперше чернівчани побачили легендарного письменника Любка Дереша із новим романом "Намір!", було презентовано новий випуск часопису "Потяг-76" , а саме "Потяг до Польщі", та урочисто закладено перший камінь пам’ятника Казимирові Малевичу, який, як обіцяв художник Анатолій Федірко, буде встановлено рівно через три тижні. Захід виявився цікавим та інтригуючим, насичена програма привабила величезну кількість шанувальників сучасного мистецтва. Усі охочі мали змогу поспілкуватися зі своїми улюбленцями, а ми у свою чергу не забарилися побалакати з 23-річним генієм сучасної української літератури Любком Дерешем, який за останні три роки встиг видати чотири успішні книжки та наробити достатнього галасу в українському літературному просторі.
– Любку, ти часто пишеш про наркотичні речовини найрізноманітнішого походження. Маєш особистий досвід у цьому?
– Ні, я цим не захоплююсь і ніколи в житті не пробував. Чесно! Зараз я навіть тютюн не палю, покинув ще десь три роки тому, коли закінчував роман "Архе". А ще я вже давно не вживаю алкоголю.
– Розкажи про свій скандальний перехід із видавництва "Кальварія" до "Дуліб".
– Насправді ситуація не така скандальна, якою її малюють. Вона має цілковито прагматичний характер. У видавництві "Дуліби" мені запропонували цікаві умови співпраці в юридичному плані. А тим часом "Кальварія" наполягала на угоді, що передбачала довічне право видавництва на мій останній роман. Наразі я цілком задоволений своїм вибором. Спочатку мав певні сумніви, але після виходу "Наміру!" перевпевнився, що працюю зі справжніми професіоналами.
– Повідай про "психоделіку" як твій особистий стиль написання. У чому полягає його суть?
– Це поняття дуже обширне. Думаю, його суть допоможе зрозуміти моя остання стаття "Вічні пошуки іншого. Чотири хвилі психоделії у музиці". Можливо, вона більше буде зрозумілою студентам-психологам, однак той, хто цим цікавиться, обов’язково знайде щось цінне для себе. Щодо психоделії, то це насамперед явище, що допомагає відкрити душу. Мій текст діє у схожому напрямі. Принаймні мені так здається.
– Твій третій роман "Архе" є певним експериментом, він істотно відрізняється від попередніх робіт. Натомість новий "Намір!" є поверненням до концепції перших двох книжок. Експеримент не вдався?
– Особисто я вважаю, що експеримент, безумовно, вдався. А новий роман "Намір!" є швидше не поверненням, а петлею, яка вийшла на новий якісний рівень. Для мене "Намір!" є найбільш завершеною та найвдалішою книжкою з-поміж інших моїх робіт.
– Скількома мовами перекладено твій дебютний роман "Культ"?
– Наразі двома. Але зараз тривають переговори та відбувається процес перекладання роману ще двома мовами: сербською та угорською.
– Окрім літератури, чимось займаєшся?
– Ну, окрім загальнолюдських побутових речей, займаюся журналістикою, тобто пишу різноманітні статті. А за освітою я – бухгалтер, тож можливо займатимуся своєю прямою спеціальністю: працюватиму з фінансовою системою тощо (сміється).
– Хоча б хтось із твоїх персонажів схожий на тебе?
– Дехто схожий. Федя, наприклад, герой "Поклоніння Ящірці" та "Наміру!" (сміється). Та, по-суті, всі персонажі так чи інакше схожі на мене. Просто я вважаю, що не можна списати риси якоїсь людини, не маючи їх у собі. Виходять такі собі субособистості, кожна з яких проходить через автора.
– Певний час ти принципово відмовлявся давати інтерв’ю: це інтрига у стилі Пелевіна чи якісь особисті переконання?
– Просто у той період я вважав це необов’язковим. Але всі періоди починаються та закінчуються. Зараз я спілкуюся з пресою, можливо, пізніше щось зміниться. Так само можливо, що пізніше я стану вам нецікавим. Усе можливо...
– Яку книжку ти зараз читаєш?
– Оце взяв із собою в дорогу і вже прочитав " Піраміди невидимі" Ганни Стеців (Герман). Це проста, але вишукана проза, побудована на людських взаєминах.
– З ким із українських письменників товаришуєш?
– З Іздриком та Покальчуком. Просто так виходить, що вони найчастіше поряд. Звичайно, підтримую дружні стосунки також з іншими письменниками: з Карпою, але вона все у Києвах та Гвінеях, Жадан – у Харкові. Мені за ними не вгнатися…
– Чому так не любиш, коли тебе називають генієм?
– Я не те, щоб не люблю, просто ставлюся до цього з певним скепсисом. Такими словами не варто кидатися. Це, як казав Жадан: "Коли я був малий, то думав, що такими словами, як геній, не кидаються просто так, а тепер бачу, що люди так роблять зазвичай".
– Як мені відомо, в тебе десь є прихований готовий текст під назвою "Наркотичні рослини Східної Європи". Плануєш його видати?
– Зараз не бачу у тому потреби. Якщо би мені заплатили тисяч сто-сто двадцять доларів, я би, можливо, пішов на компроміс із совістю і видав його. А поки що... 
Редактор: admin
16-09-2006, 12:08
Коментарів 0 Переглядів 2 696

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.