RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Нещодавно нашу квартиру залили сусіди – збитки незначні, але жовті плями на стелі залишилися. У квартирі над нами давно не міняли труби, сантехніка майже в аварійному стані, тому ми переживаємо, що наступного разу нам буде непереливки. Сусіди відмовляються ремонтувати свою сантехніку, бо "в них немає грошей". Іншого виходу, як застрахувати свою квартиру від заливання, ми не бачимо. Розкажіть, на що варто звертати увагу під час страхування квартири у нашому випадку". Лілія М., м. Чернівці.


Ліна Нагірняк
Одним із варіантів виходу із цієї ситуації є страхування житла.
Майже всі страхові компанії пропонують страхувати житло у "комплексі". За словами Світлани ГОРОДЕНСЬКОЇ, директора однієї зі страхових компаній, найпоширеніший комплекс пропозицій складається зі страхування оселі від пожежі, залиття, протиправних дій третіх осіб (сюди входить підпал, злам, пограбування), стихійного лиха (страхують від збитків, спричинених буревієм, блискавкою, падінням дерева). Комплексне страхування має свої переваги. Наприклад, вода під час залиття поширюється внутрішнім простором у стінах та стелі, потрапляє на проводку, може статися замикання і навіть пожежа. У такому разі відшкодовуватимуть завдані збитки і від пожежі, і від залиття. Якщо ж ви застрахуєте квартиру лише від залиття, то збитки від пожежі не враховуватимуться.
Мінус такого страхування – вартість полісу. У середньому послуга страхування житла в "комплексі" коштує від 0,3 до 0,34% від вартості житла, з них 0,04% можуть додати за підвищений ризик до настання страхового випадку, як це є у випадку пані Лілії. Якщо ж ви застрахуєте оселю лише від чогось одного, наприклад, від пожежі або лише від залиття, тоді оплатите 0,2% від вартості житла.
Порахуємо: приміром, ваше житло коштує 50 тисяч доларів. 0,3 % від цієї суми – 750 гривень, плюс 0,04 % за підвищений ризик настання залиття – 80 гривень. Тобто страховий поліс страхування житла від кількох ризиків одночасно коштуватиме в середньому 830 гривень на рік. А застрахувати житло лише від одного ризику коштуватиме 500 гривень (0,2 % від 50 тисяч доларів). Хоча за підвищений ризик можуть накинути ще декілька сотих відсотка.
– Водночас клієнт повинен знати, що часто у страхуванні житла деякі страхові компанії страхують лише конструктивні елементи – стіни, двері, стелю, перекриття, каркас. А ремонт, внутрішнє оздоблення сюди не входить, – каже Світлана Доринівна. – Тобто, якщо ви вдома зробили сучасний ремонт із підвісними стелями, з дорогим напиленням, то у разі страхового випадку відшкодують лише збитки, завдані конструкції дому чи квартири, без вартості ремонту. Тому відразу запитуйте у страхового агента, чи входить до страховки й внутрішнє та зовнішнє оздоблення.
У випадку з пані Лілією хочу порадити – перш ніж йти страхувати квартиру, потрібно її відремонтувати. Оскільки страхова компанія виплатить тільки кошти, щоби відновити житло після настання страхового випадку. Страхова компанія не піде на те, щоби за її рахунок робили ремонт.
Меблі, одяг, апаратуру, інші елементи в будинку чи квартирі треба страхувати окремо.


Як діяти, коли стався страховий випадок?
Страховий випадок – це коли з оселею сталося те, від чого ви її застрахували. Тобто, якщо вашу квартиру таки залили сусіди, викликайте державних свідків. У цьому разі це будуть сантехніки з державної установи – ЖРЕПу, водоканалу, аварійної служби "080". Під час пожежі – пожежники, під час пограбування – міліціонери, під час стихійного лиха – працівники МНС.
Наступний крок – зателефонувати до вашої страхової компанії. Прийде експерт, щоби визначити, чи справді стався страховий випадок і оцінити збитки. До відвідин експерта працівники страхових компаній не радять розпочинати ремонт.
Потерпілий також повинен прийти до страхової компанії, написати заяву і принести копію протоколу від державних свідків.


Що потрібно, щоби застрахувати квартиру?
Страхувати житло повинен сам господар. До страхової компанії він повинен прийти з документами, які підтверджують його право власності на житло.
Крім цього, потрібно мати ще паспорт або інші документи, які засвідчують особу, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду.
Господар житла у заяві вказує суму – вартість житла разом із витратами на ремонт. Застрахувати житло можуть з оглядом і без. Але Світлана Доринівна не радить завищувати чи занижувати вартість житла. Оскільки при настанні страхового випадку експерт, який прийде оцінити збитки, все одно визначить, наскільки ця сума була реальною.
Якщо ж вас зловлять на хитрощах, суму виплати можуть пропорційно знизити або взагалі відмовити у виплаті. У законі "Про страхування" у пункті про обгрунтування відмови у виплатах йдеться, що однією з умов може бути свідоме надання особою неправдивих відомостей про об’єкт страхування.

Редактор: admin
17-10-2006, 13:52
Коментарів 0 Переглядів 4 284

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.