RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Значне подорожчання продуктів харчування та особливо комунальних послуг цього року поставило чимало громадян на межу виживання (а поки що – не зимовий період, коли нові ціни на газ, тепло, воду ще болісніше вдарять по кишенях людей). На прикладі двох чернівецьких сімей ми вирішили з’ясувати, на що витрачають люди зароблене, скільки отримують, і на які товари та послуги їм вистачає коштів.
На бойлер "скидалися" усією родиною
Пані Марина з дочкою Галиною (імена усіх інтерв’юйованих змінені за їхніми побажаннями – ред.) мешкають у трикімнатній квартирі, яка залишилася від чоловіка, загиблого військовослужбовця. Марина Василівна працює продавцем у продуктовому магазині і отримує зарплатню – 430 гривень щомісяця. Дочка навчається на філологічному факультеті ЧНУ. За втрату годувальника Галина отримує від держави пенсію у розмірі 550 гривень. Загальний дохід сім’ї становить тисячу гривень на місяць.
– Усе, що заробляю, витрачаю на продукти харчування. М’ясо їмо рідко. Раз на тиждень купую курячі стегенця – вони дешевші за свинину чи телятину. При оплаті за квартиру ми користуємося пільгами. Минулого літа я платила 50-60 гривень на місяць, а за серпень цього року вже заплатила 92 гривні, – розповідає пані Марина. – Із побутової техніки нічого нового не придбали. Усе, що є в квартирі, залишилося з радянських часів – старий телевізор, холодильник, старі меблі. Щоправда, минулої осені купили бойлер за 900 гривень. Усією родиною "скидалися" – трохи я дала, трохи донька, а дещо родичі з Італії вислали. Раніше я могла собі дозволити відкладати гроші, а потім купувати одяг та інші предмети вжитку. А за останній рік максимум, що я придбала, – це шість пар нижньої білизни по три гривні. Одяг доношую той, що залишився. Ось лише нещодавно мені подарували взуття за сорок гривень.
Донька Галина отримує підвищену стипендію 177 гривень на місяць. Сто гривень відкладає, а 77 витрачає на щоденні потреби.
– За відкладені гроші я можу раз на два місяці поїхати до Львова, Ужгорода, Києва чи Одеси. Раз на два роки їжджу в Росію до бабусі. Цього року на подорож витратила майже тисячу гривень, – каже Галина. – На дискотеки ходжу рідко – раз на два місяці. Найчастіше відпочиваю з друзями у барі. На пиво та чіпси витрачаю максимум десять гривень. На пари із собою беру не більше трьох гривень, щоби випити кави чи з’їсти тістечко. А буває таке, що весь тиждень можу нічого не витрачати.
Останнє придбання – спідниця
з "гуманітарки"
за 35 гривень
Молода сім’я Олени та Вадима на утримання дворічного сина Олексія від держави отримує сто гривень на місяць. Олена перебуває у декретній відпустці, проте від початку літа підробляє перукарем і отримує до 400 гривень на місяць. Вадим – столяр, його зарплатня – понад 400 гривень.
– Цього року ми хотіли оформити пільги як малозабезпечена сім’я. Чоловік подав довідку про доходи, і виявилося, що він заробляє на 25 гривень більше, ніж дозволено для оформлення пільг. Нам сказали, що п’ятисот гривень для утримання сім’ї з маленькою дитиною цілком достатньо, – розповідає Олена. – Якби я не пішла на роботу і нам не допомагали батьки, я не знаю, чи ми би змогли прогодувати себе і дитину.
Найбільше подружжя витрачає на харчування та комунальні послуги.
– Щодня купую Олексієві сир, молоко і соки, а щотижня – кашу. Витрати на продукти харчування сина становлять майже 150 гривень на місяць, – ділиться мати. – Для нас їжу купуємо мінімум двічі на тиждень. Останній похід на базар обійшовся у вісімдесят гривень. Купила усього потроху – півкілограма сосисок, ковбаску, хліб, масло. За нашу двокімнатну квартиру сплачували у середньому 150 гривень, а після підвищення тарифів навіть страшно подумати, скільки доведеться віддавати грошей. Одяг купуємо раз на півроку. Останнє, що я собі придбала, – джинсова спідниця з "гуманітарки" за 35 гривень.
Влітку Олені та Вадимові вдалося побувати із сином Олексієм на морі в Одесі. Цього вони чекали п’ять років. На подорож витратили майже дві тисячі гривень.
Найближчим часом молода сім’я планує взяти у кредит холодильник. Телевізор, мікрохвильову піч та пилосос вони придбали ще тоді, коли одружувалися.
– Хотілося би також зробити ремонт у квартирі, але, зважаючи на доходи, поки що дозволити собі цього не можемо, – каже подружжя.
– Який місячний дохід влаштував би вас?
– Щонайменше дві тисячі гривень на одну особу, – відповіли обидві родини.


Розрахунки сімейних витрат на місяць
Комунальні послуги – понад 90 грн (пільгова трикімнатна квартира), 150 грн (двокімнатна квартира).
Телефон – 30 грн.
Харчування – 500 грн.
Проїзд у громадському транспорті – 30 грн (на особу).
Одяг (щопівроку) – 600 грн (на особу).
Послуги перукаря (щопівроку) – 20-60 грн.
Відпочинок – 80 грн (річка, озеро, ліс), 2000 грн (море).

Редактор: admin
21-09-2006, 19:38
Коментарів 0 Переглядів 1 673

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.