RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Область виділила 15 тисяч гривень для перезапакування непридатних або заборонених пестицидів і агрохімікатів, яких на території Буковини налічується майже 27 тонн. Вже закупили 200 спеціальних діжок. Перезапакування обіцяють здійснити до кінця цього тижня. Нагадаємо, "МБ" вже писав про те, що безгоспні пестициди і агрохімікати знаходяться у напівзруйнованому складі поблизу городів мешканців селища Лужани Кіцманського району.
Тепер ми вирішили побувати у селі Василів Заставнівського району, де теж зберігаються заборонені пестициди.
4 тонни заборонених отрутохімікатів
Село Василів розташоване на березі Дністра. За два кілометри від села на складі, який ніхто не охороняє, зберігається чотири тонни заборонених отрутохімікатів ДДТ, або, як їх називають у народі, дусту. Колись вони належали місцевому колгоспу імені Федьковича. За тиждень-два його оголосять банкрутом, а пестициди залишаться нічиїми.
Мешканці села до цього ставляться спокійно, дехто навіть не знає про наявність отрутохімікатів. Сільський голова Микола Гаркот каже, що основна проблема у тому, що отрутохімікати ніхто не охороняє, хоч двері і зачинені, але доступ до них вільний.
– У приміщенні за селом зберігається 3 тонни 950 кілограмів отрутохімікатів, – розповідає Микола Гаркот. – Прочитали на мішках, що це дуст. Дата виготовлення – 1986 рік. Вже понад 15 років їх ніхто не використовує. У приміщенні, де вони зберігаються, дах не протікає, але проблема у тому, що дуст безгоспний. Щоби утилізувати одну тонну отрутохімікатів, потрібно 11 тисяч гривень. У сільської ради таких грошей, звісно, немає. Ми зверталися до районних та обласних інстанцій. Голова Заставнівської райдержадміністрації Леонід Гольцов повідомив, що на сесії облради проголосували за те, щоби виділити гроші на утилізацію отрутохімікатів – це 44 тисячі гривень. Але коли розпочнуться роботи, ніхто не сказав.
Склад серед пшеничного поля
Проблема збереження цих отрутохімікатів також у тому, що за сильного вітру та негоди у складі може зірвати дах і усі чотири тонни дусту полетять у село. Адже приміщення, де він зберігається, розташоване на підвищенні над селом.
Їхати до приміщення з пестицидами довелося недовго польовою дорогою. Зупиняємося біля колишнього колгоспного току. Збоку серед пшеничного поля – невеличкий будиночок. Це і є примішення, де зберігаються отрутохімікати.
– Тут вже стежку протоптали з різних інстанцій, – з усмішкою каже сільський голова.
Потрапити до самого будиночка не вдалося. Ключів у сільського голови не виявилося. Пестициди розглядаємо через грати у розбиту шибку. Чути неприємний запах. На дерев’яних стелажах складено 60 паперових мішків з дустом.
Чоловік, який їхав разом з нами, випадково засунув свій домашній ключ у замок і склад без проблем відчинився.
– Ось бачите, замки може відкрити будь-хто, а отрутохімікати не охороняють, – каже Микола Васильович. – Тут неподалік часто випасають худобу. А люди бувають різні, і щоб заподіяти шкоду, можуть цим скористатися


КОМЕНТАРІ:
Леонід Гольцов, голова Заставнівської райдержадміністрації:
На останній сесії обласної ради нам виділили гроші – 10 тисяч гривень – на спеціальні діжки для перезапакування отрутохімікатів. Діжки вже надійшли до Чернівців. Для нашого району виділили 55 діжок. За кілька днів перезапакуємо отрутохімікати і перевеземо їх до Кадубівців під охорону. Спеціальної техніки та людей для цього немає, будемо затарювати діжки за допомогою мешканців села”.


Володимир Гунчак, начальник державної станції захисту рослин у Чернівецькій області:
Нам виділили на перезапакування пестицидів 15 тисяч гривень, ми закупили 200 діжок. Вони вже були у вжитку, ці діжки з-під хімічної речовини та з-під фарби, але виготовлені з хімічно стійкої пластмаси. До кінця тижня більшість пестицидів в області планується перезатарити. У подальшому їх мають вивезти за межі області. Із 27 тонн непридатних або заборонених пестицидів і агрохімікатів, які є у Чернівецькій області, вивезуть приблизно 20 тонн.
Деякі пестициди у Тернопільській лабораторії змогли ідентифікувати. Їх дозволяється компостувати. Тобто пестициди скинуть у гній, де вони за рік-два перегниють, а потім використають для глибокої оранки. Для компостування є 3160 кілограмів пестицидів. Це пестициди у селі Довжок Новоселицького району та селі Онут Заставнівського району.
Невідомо поки що, як вирішиться питання з шістьма тоннами непридатних пестицидів та агрохімікатів, які є у Чернівцях у "Тресті зеленого господарства". Ці пестициди містяться у залізобетонних заварених діжках, де вони можуть зберігатися 50-100 років”.


Володимир Сівак, начальник обласного управління екологічної безпеки:
Коли і куди зможемо вивезти заборонені пестициди, наразі ще не визначилися. Грошей нам виділили лише на перезапакування. Зараз найголовніше – зробити це і звести їх в один придатний для цього склад. Роботи вже тривають. З утилізацією питання поки що теж не розв’язане, бо за тонну утилізації потрібно платити 12-14 тисяч гривень – загалом треба приблизно 350 тисяч гривень. Такої суми поки що немає”.

P. S. Незважаючи на те, що чиновники пообіцяли перезапакувати непридатні та заборонені пестициди та агрохімікати, поки що ніхто так і не зміг відповісти, куди і коли вивезуть для утилізації отрутохімікати. Тому "МБ" і надалі стежитиме, чи відповідні служби дотримали слова про перезапакування та утилізацію і чи не забули вони про небезпечний склад.

Редактор: admin
20-07-2006, 18:21
Коментарів 0 Переглядів 1 891

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.