RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Готуючись до новорічних святкувань, варто згадати, що найвеселіша ніч року таїть чимало небезпек.
Переїдання
Почнемо з того, що решту 364 чи 365 днів року ми не вживаємо їжу вночі. І якщо молодому здоровому організмові нічне ситне застілля особливої шкоди не завдасть, то людям із певними проблемами треба бути обережними. Якщо ви періодично відчуваєте болі у правому чи лівому підребер’ї, пам’ятайте, що вам категорично не можна переїдати, тим паче у пізні години – є загроза гострого панкреатиту або холециститу. Нерідко у зв’язку зі святом ми відміняємо різноманітні дієти та обмеження в їжі. Якщо це дієта заради схуднення, то після її відміни вам загрожують переважно докори сумління. А якщо лікувальна – то, можливо, лікарняне ліжко.


Як діяти
По-перше, не відкладайте прийом їжі 31 грудня аж на пізню ніч. Скільки б не було турбот, знайдіть час хоча б на обід з гарячою стравою. Так ви вбережете травну систему від шоку і не накидатиметеся на святкові страви. Щоб не відчувати дискомфорту, намагайтеся на змішувати надто різні групи продуктів, а робіть між їх вживанням хоча б невеликі перерви. Наприклад, почали з фруктів до шампанського, а до салатів перейшли за 10-15 хвилин.
Зловживання алкоголем
Новорічної ночі це трапляється навіть із прихильниками тверезого способу життя. Річ у тім, що в нічні години наш самоконтроль послаблюється. А через велику кількість ситної ї жі ми не відчуваємо сп’яніння. Всупереч поширеній думці, найбільша алкогольна проблема святкувань не у змішуванні напоїв, а у кількості випитого або ж у неграмотному поєднання напоїв та їжі.


Як діяти
Якщо ви починаєте застілля з аперитиву, який має 10-11 градусів, потім переходите до трохи міцнішого вина, а згодом до горілки, віскі чи коньяку, ви насичуєте організм алкоголем поступово, і він не відчуває стресу.
Відмовтеся від доливання напою в келих, доки він не став порожнім.
Переохолодження
Навіть якщо ви святкуєте у теплому приміщенні, ризикуєте серйозно застудитися. Насамперед це стосується людей, які палять і виходять для цього на вулицю. Власне, у тому, щоби вийти на свіже повітря, жодної шкоди немає. Питання в тому, як ви це робите і в якому ви стані. Нічний час, алкоголь, ситна їжа притуплюють відчуття холоду, і вам може здаватися, що надворі досить тепло, а тим часом організм переохолоджується. Переохолодження загрожує і тим, хто вирішив прогулятися новорічної ночі.


Як діяти
Як би не було вам гаряче, виходьте на вулицю лише у теплому верхньому одязі, взутті та головному уборі.
Якщо після нічної прогулянки ви відчуваєте, що кінчик носа, щоки, пальці втратили чутливість або болять, відчуваєте поколювання, помийте вражену ділянку теплою водою і помасажуйте від периферії до центру почервоніння шкіри. Можна розтерти спиртом, горілкою. Якщо шкіра залишається холодною, занімілою, змастіть її йодом і накладіть спиртовий компрес.
Порушення
режиму сну
Безсонна ніч – не така вже й дрібничка для людського організму. Надто якщо ви загалом маєте проблеми зі сном, страждаєте на серцево-судинні захворювання, вегетосудинну дистонію. Іноді після новорічної ночі буває дуже важко відновити режим сну.


Як діяти
Якщо після недоспаної ночі у вас погіршується самопочуття, намагайтеся хоча б не перевантажувати організм переїданням чи великою кількістю алкоголю. Не стимулюйте організм кавою, енергетичними напоями тощо – це може обернутися цілковитим порушенням сну та біоритмів.
Пошкодження вуха, опіки та травми
від піротехніки
Здається, всі знають, що феєрверки – не безневинна забавка, але при цьому багато хто поводиться вкрай легковажно. Загроз тут є кілька. Якщо техніка неякісна, вона може розірватися у вас в руках, а це загрожує серйозними травмами. Інша небезпека – звук вибуху, який завдає удару по слуху.


Як діяти
Якщо ви отримали опік, охолодіть пошкоджене місце у холодній воді. Підійде і сніг. Потім треба накласти суху стерильну нетугу пов’язку.
Якщо після вибуху петарди у вас заклало вуха або у вухах дзвенить – це травма барабанної перетинки. У такому разі вуха треба негайно захистити від інших звуків: натягти шапку, капюшон, обмотати шарфом (в ідеалі – накласти пов’язку), а відтак за першої ж нагоди бігти до лікаря.
Може трапитися й дещо зовсім серйозне – вибухом комусь відірвало палець чи кінцівку. Тут головна заповідь: без паніки. Тугою пов’язкою негайно зупиняємо кровотечу. А відірвану частину тіла обережно загортаємо в суху чисту тканину, відтак кладемо у пакет. А цей пакет треба помістити в інший – заповнений льодом чи – ще краще – холодною водою з крихтами льоду. У жодному разі не допускайте, щоби відірвана частина тіла контактувала безпосередньо з льодом. Наступний крок – якнайшвидше їхати до хірургічного відділення лікарні.
Ураження струмом
Також досить поширена травма новорічних днів. Для прикрашання домівки ми використовуємо дедалі більше різноманітних електричних пристосувань, але не всі вони однаково надійні. Ураження може бути сильним – з непритомністю й зупинкою дихання. Але частіше у побуті трапляється майже непомітне, але дуже загрозливе ураження: після удару людину лише трохи смикнуло, і всі зітхнули з полегшенням. А тим часом у неї порушується серцевий ритм, і може навіть статися зупинка серця.


Як діяти
Якщо хтось зазнав сильного удару струмом із зупинкою дихання, негайно робіть штучне дихання, масаж серця. Викличте "швидку". Надаючи допомогу ураженому струмом, захистіть себе: не можна торкатися оголеного тіла потерпілого, свої руки треба захистити гумовими чи вовняними рукавичками (можна просто вовняною тканиною), не стояти на землі, а підставити під ноги дерев’яну чи фанерну дощечку. Якщо удар струмом був незначним, але людина відчуває біль у серці, перебої пульсу, треба негайно прийняти нітрогліцерин, лягти в ліжко і викликати "швидку".

Редактор: admin
28-12-2006, 13:24
Коментарів 0 Переглядів 1 992

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.