RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Очі сучасної людини зазнають дедалі більших навантажень: телевізор, комп’ютер, задушливі приміщення, смог тощо. Натомість корисного для очей вглядання у далечінь, розглядання краєвидів, свіжого та вологого повітря страшенно бракує. Якщо ваші проблеми із очима не зайшли надто далеко, і лікарське втручання поки що не потрібне, можна допомогти собі народними методами.
Морква зі сметаною чи олією
Насамперед народна медицина рекомендує вживати рослини, які містять вітамін А. Це овочі та фрукти червоно-оранжевого, жовтого і зеленого кольорів: морква, болгарський перець, помідори, салат, капуста, петрушка, зелена цибуля, шпинат, щавель, абрикоси, персики, горобина. До речі, моркву обов’язково треба їсти з якимось жиром – сметаною, олією, маслом – інакше вітамін А не засвоїться.
Дуже добре впливає на зір лютеїн – єдиний рослинний пігмент, який проникає безпосередньо в тканини ока. Лютеїн поглинає згубний для очей ультрафіолет, підвищує гостроту зору. Він також є у жовто-червоних овочах та фруктах: моркві, гарбузі, кукурудзі, хурмі, винограді.
Очі сльозяться? Потрібен вітамін В2
Якщо очі болісно реагують на світло, сльозяться, часто запалюється слизова повік – це можуть бути прояви нестачі вітаміну В2. Його можна отримати з помідорів, свіжого гороху, капусти, яблук, арахісу та мигдалю.
Якщо ж очі часто червоніють – потрібно зміцнювати судини за допомогою вітаміну С. Найкращий засіб – шипшина. Свіжі плоди можна їсти в необмеженій кількості, але через колючі зернятка це досить важко робити. Тому можна заварювати чай із сухої шипшини.
Чорниця загострює зір
Дуже популярним народним засобом проти проблем зору зараз є чорниця (у нас її ще називають афинами). Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, а й загострює зір, особливо зір у сутінках. Можна їсти чорницю у будь-якому вигляді, заварювати чай із висушених плодів.
До речі, зараз в аптеках пропонується чимало препаратів та біоактивних добавок на основі чорниці ("Чорниця-форте плюс", 13.50 грн, "Стрікс", 48 грн). Є також спеціальні вітаміни для зору на основі лютеїну з чорницею, які так і називаються "Лютеїн" (39 грн).


Чаї, настоянки та відвари для покращення зору
- 15 г ягід чорниці залити 200 мл окропу. Приймати по 2 ст. л. 3-4 рази на день.
- Подрібнене листя барбарису залити горілкою у пропорції 1:5, настоювати 5 днів, процідити. Приймати по 30-40 крапель тричі на день перед їжею.
- 15 г сухої трави пустирника залити склянкою окропу, настоювати 40 хвилин, процідити. Приймати по 1 ст. л. двічі на день у другій половині дня.
- Подрібнене листя подорожнка великого, зібране під час цвітіння, залити горілкою у пропорції 1:10. Настоювати місяць, процідити. Приймати по 20-25 крапель двічі-тричі на день.
- 10 г стиглих плодів малини залити 20 мл окропу, настояти 5 хвилин. Довести об’єм до склянки, пити як чай.
- 4 ст. л сухого подрібненого коріння пирію залити 5 склянками гарячої води, кип’ятити до зменшення об’єму на чверть, процідити. Приймати по 1 ст. л. 4-5 разів на день.
- Подрібнене коріння аїру болотяного залити горілкою у пропорції 1:10, настоювати 8 днів у темному місці, процідити. Приймати по 30 крапель тричі на день після їжі.
Чай із шипшини
для зміцнення судин
- 1 ст. л. сухих плодів залити склянкою окропу, настояти у термосі протягом ночі, процідити. Приймати по 0,25-0,5 склянки 3-4 рази на день.


Примочки для запалених очей
- 2 ч. л. сухих квітів волошки залити склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити.
- 3-5 г сухих бруньок або 8-10 г сухого листя берези залити 0,5 л гарячої води, кип’ятити 15-20 хвилин. Довести об’єм до початкового.

Редактор: admin
2-11-2006, 14:22
Коментарів 0 Переглядів 6 601

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.