Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, людині за життя треба спожити всього 3-5 грамів (приблизно одну чайну ложку) йоду. Здавалося б, мізерна доза, але і її вкрай важко "набрати". Надто – у йододефіцитних регіонах, до яких належить і Буковина. У наших грунтах йоду значно менше, ніж у приморських зонах. А грунт – головне джерело йоду, адже саме з нього цінний мікроелемент потрапляє у рослини, а відтак – у молоко і м’ясо тварин. Отже, рослини, вирощені на місцевому грунті, – не надто цінні з точки зору збагачення організму йодом. Але є винятки.
Салат із буряку
та горіха – фаворит столу
Відомий фітотерапевт Наталя Земна (Зубицька) радить мешканцям йододефіцитних регіонів звернути особливу увагу на червоний буряк. На її переконання, систематичне вживання цього коренеплоду не дозволить розвинутися йододефіциту.
Ще один відомий йодомісткий продукт – грецький горіх. І хоч народна медицина вважає більш цінними з цієї точки зору перетинки плодів, ядра горіхів також можуть частково усунути дефіцит йоду. Тож салат із буряку з грецьким горіхом, чорносливом та часником – улюблений багатьма – повинен бути на столі не лише на свята.
З-поміж екзотичних продуктів найбільш йодомістким вважається плід фейхоа. Це ягоди зеленого кольору, зовні дещо подібні до агрусу. Фейхоа лише періодично з’являється на нашому ринку. Натомість хурма – ще одна йодомістка екзотика – є майже завжди. Її також варто включити до раціону.
Дари моря нічим
не замінити
І все ж таки для цілковитого забезпечення організму йодом (особливо якщо його дефіцит уже позначається на вашому здоров’ї) потрібні продукти морського походження. Абсолютною чемпіонкою за вмістом йоду є морська капуста. На жаль, у багатьох людей виробилася стійка відраза до цього продукту, "завдяки" консервам, що виготовлялися за радянських часів. Сьогодні ж практично у кожному гастрономі можна придбати салати з морської капусти – з морквою, цибулею, грибами, крабовими паличками, оселедцем і навіть сьомгою. І їхній смак не має нічого спільного зі згаданими консервами.
Якщо ж морська капуста видається вам занадто вже специфічним продуктом, їжте морську рибу, креветки, кальмари, мідії – будь-які дари моря, які вам смакують.
Йодовану сіль зберігайте правильно
Найбільш доступний продукт, який допоможе збагатити організм йодом, – звісно ж, йодована сіль. Це надзвичайно зручно: просто посолив їжу і отримав цінний мікроелемент. Але увага: йодовану сіль треба правильно зберігати, інакше вона дуже швидко втрачає свої властивості. Їй, по-перше, потрібна темрява (під дією світла йод руйнується), по-друге – герметичність. Тому найкраще місце – непрозора банка, яка щільно закривається.
Утім, втрата йоду – актуальне питання не лише для солі. З кожного продукту він "вивітрюється" з часом, тому важливо вживати саме свіжі йодомісткі продукти. Термічна обробка також не сприяє збереженню йоду, тому сире корисніше за варене чи смажене. Із цих же мотивів солити йодованою сіллю варто вже готову страву.
Рейтинг:
(голосів: 1)
26-10-2006, 19:50
Коментарів 0 Переглядів 4226

Теги -
Новини партнерів:
На зборах помер учасник АТО з Буковини
Брав участь в антитерористичній операції під Дебальцевим
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Політична клоунада як апогей безвідповідальності
Як у влади, так і в опозиційних політиків мета - власні політичні інтереси, а вже потім Україна та її люди
Loading...
Лісівники та природоохоронці святкували разом! (прес-реліз)

Професійне свято та 25-річчя з дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства лісівники краю масштабно відзначили минулої суботи в Боздоському парку в Ужгороді.
Буковинська кухня: 8 "смачних" пропозицій від ресторанів у Чернівцях (на правах реклами)

Для своїх постійних клієнтів і приїжджих гостей буковинські ресторани охоче пропонують найсмачніші наїдки Буковинського краю та свої фірмові страви
"La mulți ani": у нас завжди смачно й по-домашньому! (на правах реклами)

Тут відвідувачам пропонують молдавську та європейську кухні. Окрім смачної їжі, особливу атмосферу створить інтер’єр.
Ми гарантуємо гідні умови праці та нове обладнання, офіційне працевлаштування, заробітну плату від 6000 до 10000 грн
Європейське швейне підприємство "Бібі Фешн" запрошує на роботу (на правах реклами)
Фабрика вікон "Болена": на честь 20-річчя – дитяче свято! (на правах реклами)
10 вересня о 15:00 в Центральному парку імені Тараса Шевченка на честь святкування 20-річчя з дня створення компанії "Болена" та такого ж ювілею роботи бренду "Rehau" в Україні влаштували незабутнє дійство для малечі.