RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Неординарну кримінальну справу довелося розслідувати колишньому старшому слідчому управління Міністерства внутрішніх справ в області, підполковнику міліції, а нині адвокату, Вікторові Ільницькому. Чоловік, якому через скандальний характер сусід відстрелив кисть руки, засушив її, а потім використовував, щоби шантажувати міліцейське і партійне начальство. Завдяки засушеній руці він навіть отримав "Запорожця".
На сусіда – як на вепра
– На початку 70-х років в одному із сіл Сокирянського району поруч жили двоє молодих сусідів, віком 37-38 років. Працювали в колгоспі, мали сім’ї. Але один з них, назвемо його Іваном, мав сварливий характер, – згадує В. Ільницький. – Він постійно знаходив причини для сварки з односельчанами, а ще любив доносити начальству, хто краде з колгоспу. Міг запросто на односельчан й наклеп звести. Особливо скандалив Іван зі своїм найближчим сусідом Михайлом. Перебіжить курка на Іванів город чи корова вхопить жмут трави з-під його паркана, і він вже галасує на все село. Так допік Іван Михайла, що останній не витримав й пригрозив: " Якщо ще раз мене зачепиш, вб’ю!" Почувши це, Іван написав скаргу до райвідділу міліції, УМВС, райкому компартії. Вказав і на те, що сусід має незареєстровану одноствольну рушницю. Копії своїх заяв з відповідними відмітками різних інстанцій він ретельно зберігав. Однак серйозного реагування на ці скарги не було – надходили відписки чи дільничний інспектор міг навідатися. Це було дивно, адже йшлося про зберігання незареєстрованої зброї. Мабуть, знаючи скандальний характер Івана, органи тому й не реагували належним чином. І ось одного літнього дня, коли Іван подався в сусіднє село на базар, Михайло зачаївся в лісі. Невдовзі на стежці з’явився з покупками Іван. Вискочивши з кущів, Михайло направив на нього рушницю. Іван, захищаючи голову, підняв ліву руку. Гримнув постріл, від якого кисть руки немов бритвою відрізало. Пізніше з’ясувалося, що зловмисник зарядив зброю жаканом, немов збирався полювати дикого кабана. Побачивши, що накоїв, Михайло втік. Поранений же перев’язав руку ременем, подався до райлікарні, а кисть заховав у торбину.
Показав мумію – отримав "Запорожця"
У лікарні Іван підлікувався й подався додому, сказавши міліціонерам, що не пам’ятає, де в лісі загубилася кисть руки. Михайла невдовзі судили, вирок – сім років позбавлення волі. Але історія на цьому не закінчилася. Приблизно через три місяці Іван зайшов до райкому партії й увірвався до кабінету першого секретаря, де саме відбувалася якась нарада:
– Я попереджав вас, що сусід погрожував мене вбити, а ви не вірили – ось вам доказ! – і кинув на стіл засохлу мумію кисті руки.– А тепер я до ЦК КПРС дійду – до Брежнєва.
Можна лише уявити собі обличчя присутніх, які з жахом відсахнулися від страшного "доказу". Вкрай перелякався й секретар, адже Іван пред’явив копії своїх попередніх скарг. А ще забрав мумію і подався з кабінету. Подейкували в селі, що руку він висушив на горищі на комині.
Того ж дня Іван побував і в кабінеті начальника УМВС області полковника Андрія Василишина й теж погрожував, що поскаржиться у ЦК. Але розмова між ними закінчилася миролюбно – керівник обласної міліції пообіцяв все з’ясувати й допомогти потерпілому отримати пенсію. Так і сталося. Більше того, Іван отримав ще й автомобіль "Запорожець".
Минув час, додому повернувся Михайло. Жив скромно, сусіда не зачіпав. Однак Іван знову взявся за своє, скандалив, писав наклепи, мовляв, той знову погрожує, бо має пістолета. Міліція зробила обшук, але замість бойового знайшла дитячий водяний пістолет. А Іван тим часом довідався, що колишній начальник УМВС А. Василишин став генералом і Міністром внутрішніх справ Української РСР. Декілька днів чергував він біля міністерства у Києві, аж доки не зустрів Андрія Васильовича. Той теж його впізнав, запросив до кабінету. Іван розповів, що сусід знову погрожує, а міліція нічого не робить. Одне слово, дорогу йому оплатили ще й у супроводі майора міліції відправили у село. І так було неодноразово, бо Іван ледь не щотижня навідувався до столиці. Зрештою, міністру це набридло, й Івана відправили на психіатричну експертизу до київської лікарні імені Павлова. Везли його з міліцейським конвоєм. А невдовзі звідти надійшло повідомлення про те, що буковинський пацієнт втік. З’ясувалося, що він увійшов у довіру до санітарів, носив їжу хворим, а якось, влучивши момент, заховався на подвір’ї за кущ, скинув спецодяг і перемахнув через паркан. Невдовзі втікача затримали вдома. Казав, що хворий, продовжуючи писати наклепи, на які вже ніхто не реагував.
За словами В. Ільницького, йому довелося їздити в центральний архів міністерства оборони Союзу, бо наш "герой" всюди казав, що він учасник бойових дій в Угорщині 1956 року. Завдяки цьому, мовляв, і автомашину отримав, хоча, швидше, мабуть, йому допомогли її отримати чи то Василишин, чи партійні органи – аби лише мовчав. З’ясувалося, що в угорських подіях Іван не брав участі, а невелику травму пальців на відстреленій кисті завдав собі поліном, коли служив в армії на Одещині.
Довелося чоловікові натякнути, щоби припинив писати наклепи, інакше, мовляв, доведеться віддати авто. Іван послухався. А кінець цієї історії трагічний: не так давно вже немолодий Іван сокирою вбив свою дружину та її рідну сестру і зараз відбуває покарання.
Редактор: admin
14-12-2006, 14:52
Коментарів 0 Переглядів 1 315

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!