RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо до вас постукали в двері і відрекомендувалися контролерами газової служби чи соціальними працівниками, будьте обережні. Саме під представників цих професій останнім часом маскуються шахраї та злодії. Серія таких шахрайств та крадіжок прокотилася областю восени. Їхніми жертвами переважно стали літні люди, які необачно впустили до помешкань невідомих людей. За словами начальника відділу карного розшуку УМВС в області Миколи Макаревича, такі крадіжки та шахрайства досить важко розкривати.
Контролюйте контролера
– Зі 120 шахрайств, вчинених в області, розкрито 77, – розповідає Микола Макаревич. – Серед нерозкритих – багато таких, що скоєні стосовно пенсіонерів. Зловмисники у більшості випадків ретельно готуються до злочину та приїжджають до нас з інших областей. Днями правоохоронці затримали двох мешканок Києва за скоєння у Чернівцях крадіжок у пенсіонерок.
Нещодавно 79-річна мешканка Чернівців звернулася до Шевченківського райвідділу міліції із заявою про те, що впустила додому двох невідомих жінок, які представилися працівниками газової служби. Коли старенька відволіклася, злодійки поцупили з помешкання 950 гривень. Того ж дня із такою ж заявою звернулася і 77-річна чернівчанка до працівників Садгірського райвідділу міліції. Вона пояснила, що після того, як з її квартири пішли дві невідомі жінки, що представилися працівниками тієї ж служби, вона виявила відсутність 300 гривень та золотих прикрас на 300 гривень.
А до 82-річної чернівчанки
зайшли три жінки, які представилися працівниками соціальної служби. Після їхнього візиту зникли півтори тисячі гривень.
За словами Миколи Макаревича, зазвичай одна зі злодійок відволікає увагу пенсіонерки, а інша краде гроші, коштовності, рідше – побутову техніку. Ті, котрі представляються працівниками соціальної служби, пропонують гроші як матеріальну допомогу. Причому гроші дають так, щоби з них треба було повернути велику решту, і таким чином з’ясовують, де пенсіонери тримають відкладені на "чорний день" кошти. Бувають випадки, коли у літніх людей викрадають десятки тисяч гривень.
Старих дурять
на дешевому золоті, молодих –
на ворожбитстві
Одним зі способів шахрайства, поширеним серед таких візитерів, є пропозиція купити золоті вироби. Днями підробок із золота на 300 доларів купила 76-річна жінка із села Ропча Сторожинецького району. Незнайома жінка запропонувала пенсіонерці купити 26 золотих каблучок, за які й запросила цю суму валюти. Коли ж бабуся вирішила перевірити каблучки на справжність, виявилося, що вони не з дорогоцінного металу. За підозрою у шахрайстві співробітники карного розшуку затримали 40-річну жительку села П’ядиківців Кіцманського району.
Якщо такий вид шахрайств та крадіжок застосовують переважно стосовно літніх людей, то молодь потрапляє на гачок до ворожок. Доволі часто до молодих жінок та дівчат на вулиці підходять особи, які повідомляють, що їх чи їхню сім’ю наврочено. Задурманені представниці прекрасної статі виносять з дому іноді фантастичні суми та віддають їх шахраям.
Ще одним видом шахрайства є обмін валюти біля лікарень. До перехожого поблизу лікувального закладу підбігає стривожена жінка чи чоловік, які кажуть, що дитині мають зробити термінову складну операцію, за яку треба заплатити. Але у них тільки валюта, яку треба негайно обміняти. Міняти вони готові за мінімальним курсом. Люди зі співчуття прямують додому, беруть гроші та міняють їх, отримуючи взамін "ляльку" з папірцями.
Хоча бувають і "віртуози", які примудряються "кинути" навіть мінял. Незважаючи на те, що вони щодня мають справу із грішми і мали би розумітися на подібних речах, валютники також стають жертвами шахраїв. Приміром, нещодавно правоохоронці затримали шахрая, який зумів видурити у валютника 15 тисяч доларів.


Як вберегтися від шахрайств
Осіб, які пропонують на вулиці чи у вас вдома купити золото, обміняти валюту, поворожити, зняти навроки, треба просто ігнорувати і не вступати з ними у діалог.


Стосовно тих, хто приходить до вас, представляючись працівником тієї чи іншої організації, слід запам’ятати декілька правил:
- ніколи не відчиняйте двері незнайомим особам;
- якщо візитери представляються працівниками комунальної служби чи соцпрацівниками, перевірте посвідчення, запишіть номери посвідчень та прізвище, передзвоніть диспетчеру чи в соціальну установу, щоби з’ясувати, чи працюють там такі і чи направляли їх на вашу адресу;
- якщо вже відчинили двері, не впускайте нікого до квартири. Спілкуватися слід на порозі, далі коридору підозрілих незнайомців не пропускайте;
- у жодному разі не показуйте, де зберігаєте гроші;
- якщо ви стали жертвою шахрайства чи крадіжки, негайно повідомте про це міліцію. Якнайточніше опишіть правоохоронцям прикмети злодіїв чи шахраїв

Редактор: admin
5-10-2006, 16:43
Коментарів 0 Переглядів 2 014

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.