"Прочитав статтю у "Молодому буковинці" за 28 грудня 2006 року про те, що біологічне дизпальне можна робити самотужки. Хочу розповісти про свої пропозиції для фермерів й усіх тих, кого цікавить виробництво дизельного біопального. Я – за фахом інженер і давно вивчаю цю проблему. Адже пальне з ріпаку чи рапсу, яке у значній кількості виробляється у розвинутих країнах, справді могло би стати у великій нагоді й нашому сільгоспвиробникові, забезпечило би більш повне використання орних земель.
Але для того, щоби біопальне з ріпаку було справді дешевшим, ніж дизельне пальне зі звичайної заправної станції, його треба робити групі фермерів. У когось із них повинна бути олійня для пресування і фільтрування олії (міні-цехи з виробництва олії, які масово монтувалися у багатьох сільгосппідприємствах у 80-90-х роках, сьогодні не використовуються через низьку якість товарної харчової олії, а для виробництва технічної олії з ріпаку вони би знадобилися). Також необхідне обладнання для високоякісного сушіння ріпаку чи рапсу. Сіяти ці культури треба на значних площах і збирати за допомогою спеціальної техніки, щоб уникнути великих втрат під час жнив. Це дасть змогу здешевити насіння, бо за сьогоднішньої ціни 1200-1400 гривень за тонну ріпаку чи рапсу пальне буде збитковим для сільгоспвиробника. Без державної допомоги також не обійтися, щоби ріпак і рапс могли використовуватися як відновлювальне джерело біодизеля. Саму ж установку для виробнитва пального фахівець з відповідною освітою може зробити з пластикової тари відповідних розмірів, насоса й деяких інших деталей.
Є ще один спосіб, як за допомогою ріпаку можна було б зекономити на пальному для сільськогосподарської техніки. Причому це під силу навіть фермеру в окремо взятому господарстві, який не має відповідних фахових знань з хімії. Доведено, що техніка може працювати в нормальному режимі, якщо до звичайного дизельного пального додати третину будь-якої олії. Тільки суміш із 30 відсотків олії та 70 відсотків дизеля потрібно виготовляти за допомогою ультразвуку. Маючи дешеву олію з рапсу чи ріпаку, таким чином теж можна зекономити на пальному. Повідомляю свій номер телефону для тих, кого цікавить ця тема, – 8(066) 5522664". Петро Гамаль
11-01-2007, 13:52
0
1 556