RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З останніми змінами тарифів на газ до редакції зателефонували чимало людей з районів області та міста. Вони нарікали на те, що змушені з’їжджатися з сіл до райцентрів з розрахунковими книжками для перерахунку обсягів використаного минулого року газу. "В абонентних відділах щодня – великі черги, люди, більшість з яких літні, годинами стоять у чергах, – поскаржився Василь Туряк, мешканець Берегомета Кіцманського району. – Жодних повідомлень про використані обсяги газу і нові ціни ми не отримуємо, як про це запевняють чиновники. Через те, що не продумано впровадження нових цін, зчинився безлад, заручниками цього стали споживачі".
З Кіцманського району телефонували найбільше, тому ми вирішили з’ясувати ситуацію на місці. У невеличкій кімнаті, де розташований абонентний відділ районної групи обліку і розрахунків за газ, 30 січня об одинадцятій ранку до двох віконечок вишикувалися черги.
– Я приїхала з Неполоківців ще зранку, – розповіла бабуся Стефанія, яка стояла у черзі. – Мені повинні порахувати, скільки я використала газу за минулий рік.
– А я з Драчинців і вже о дев’ятій стала в чергу, щоби мені порахували, скільки я використала газу, і дали нову книжку, – каже Марія Кошурба. – Після цього я ще повинна піти в бухгалтерію, і там вже повідомлять, скільки я повинна платити. Але кажуть, що там зараз вже людей не приймають і не працюватимуть аж до 7 лютого. Доведеться через тиждень їхати знову. Але піду, попрошу, щоби мене прийняли, бо далеко дуже добиратися.
– По радіо сказали, щоби люди приходили сюди з книжками, ось і з’їжджаються звідусіль, – розповідали люди з черги. – Сьогодні ще не багато відвідувачів, а ось вчора яблуку ніде було впасти.
– Я живу в Кіцмані і вже декілька разів приходила сюди, – каже Єлизавета Дмитрівна. – Та щоразу тут багато людей, ось і повертаюся додому, мені ноги болять, не можу довго стояти. А сьогодні таки доведеться, бо на дверях висить оголошення, що тиждень працювати не будуть.
Однак така ситуація не в кожному районі. У цьому ми пересвідчилися, побувавши у Заставні. Там в абонентному відділі групи обліку та розрахунків за газ стояло троє людей.
– Я з Горошівців приїхала, хочу спитати, скільки повинна платити моя мама, вона учасник війни, – розповідає Марія Маноліївна. – У нашій ощадкасі ще минулого тижня вивісили дані – хто і скільки в селі повинен платити за газ. Дуже зручно.
– І в нас висить таке повідомлення, – каже Микола Іванович зі Звенячина. – А я приїхав, щоби уточнити ціну, бо в мене використано 1600 кубів газу, а ціну поставили 47 копійок. Можливо, механічна помилка.
У Чернівцях більшість споживачів отримали повідомлення із обсягами спожитого 2006 року газу і розрахунком через пошту. Однак в абонвідділі "Газу України" щодня чималі черги. Газовики пояснюють, що у січні запроваджено додаткові пільги для низки категорій споживачів, отож люди почали частіше приходити для уточнення.
Чимало приходить людей, які обурені несправедливими, на їхню думку, тарифами.
– Чому така велика різниця в ціні? – незадоволена чернівчанка Ганна. – У моєму невеликому особняку старий котел, який спалює за рік понад 6000 кубометрів газу. На новий економний котел я, пенсіонерка, не маю грошей. Тепер доведеться платити втричі дорожче, а для мене що – газ буде втричі кращим?
Багато платитимуть і ті споживачі, які не мають лічильників. Норма газу – 11 кубометрів на кожен квадратний метр площі під час опалювального сезону – досить висока, і такі помешкання не потраплять до найдешевшої категорії. У таких випадках газовики радять встановлювати лічильники – або самостійно, або дочекатися державного фінансування. За державною програмою в нашій області буде встановлено понад 10 тисяч лічильників.
По коментар ми звернулися до Володимира ЛЯШЕНКА, заступника директора Чернівецької філії ДК "Газ України":
– У зв’язку із диференціацією цін у розрахунках за використаний газ до нас за роз’ясненням звертається багато людей. Впровадження нових цін – складний механізм, і впродовж короткого часу приділити увагу всім 169 тисячам споживачів неможливо.
Кіцманський район – найбільш газифікований, там найбільше, після Чернівців, споживачів газу. Крім того, споживачі стали більш сумлінні у розрахунках за газ. Тому, очевидно, і виникла така ситуація. Ми ж продовжуємо надсилати споживачам індивідуальні повідомлення про обсяги використаного газу та нові ціни. Але кожен споживач може й сам приблизно підрахувати використані минулого року обсяги газу і вирахувати свою ціну. За уточненням нехай звертаються до районних груп розрахунків за газ. Але ми реагуємо на звернення і удосконалимо роботу в районах, щоби не виникало незручностей. 
Редактор: admin
1-02-2007, 13:57
Коментарів 0 Переглядів 1 834

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.