RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли шість років тому у сім’ї Непоротовських з’явився хвилястий папуга, ніхто не міг передбачити, що Тишка стане повноцінним членом родини.
– Папугу ми купили майже шість років тому, 6 лютого, доньці Оксані на день ангела, – розповідає Тетяна Непоротовська. – Заплатили за нього 25 гривень. Після того, як папуга трохи звик до нашого помешкання, почали йому якомога частіше казати: "Привіт, Тишка". Говорили це дуже багато разів. Завжди, коли йшли повз його клітку, повторювали цю фразу.
Тишка виявився розумним папугою і вже за місяць заявив господарям: "Привіт, Тишка".
Гучна музика
птахові
не подобається
– Пам’ятаю, я готувала на
кухні, а Тишка прилетів і сказав: "Привіт, Тишка". Ми всі, звісно, зраділи, і вирішили, що папугу можна вчити говорити далі, – розповідає пані Тетяна. – Тепер він справжній говорун. Чоловік Петро хотів навчити його говорити, щоби я робила каву, а Тишка натомість почав говорити: "Петя, роби каву". Ще часто каже: "У Тишки гарний дзьобик, хвостик", "Тишка хоче літати", а якщо хоче йти на кухню, кричить: "Пішли!".
Спочатку, коли вчили його говорити, Тишка підлітав близько до губ і дивився, як мій чоловік говорить, а коли припиняв говорити, папуга тягнув за губи, щоби він продовжував.
Якщо по телевізору часто говорять якусь фразу, за кілька хвилин папуга примудряється її повторювати. Одного разу, подивившись якийсь фільм, Тишка безмірно здивував господарів справжньою лайкою.
– Тишка дуже цікаво себе поводить, коли працює телевізор, – каже Тетяна. – Коли у цей момент горить світло і ми голосно говоримо, він одразу починає кричати. Змушені вимикати світло і мовчки дивитися телевізор. А ось голосна музика йому не подобається. Коли донька Оксанка гучно вмикає музичний центр, він обов’язково його перекричить, доки не зроблять тихіше.
Тишка дуже любить чоловіків
Папуга Тишка виявляє свій характер і на публіку не грає. Щоби його сфотографувати, довелося довго примовляти: "Тишка хороший".
– Були випадки, коли Тишка, побачивши людину, просто заклякав на місці і нічого не робив, не говорив. Він не всіх радісно зустрічає, але якщо йому хтось подобається, то вже спокою не дає, – продовжує Тетяна. – Тишка також розрізняє людей за голосом. До мене приходить у гості сестра, і папузі дуже подобається її голос. Тому, доки вона не підійде до нього і не заговорить, він буде голосно цвірінькати. Дуже любить Тишка чоловіків. А ще Тишка вміє імітувати голоси і може говорити, як я, чоловік чи донька. Завжди хороший настрій у Тишки, коли на вулиці сонячно, тоді він так бігає по клітці і кричить, що його важко заспокоїти.
Досить незвичний папуга Тишка і у своїх смаках. Він не прихильник корму, тому із задоволенням їсть борщ, салати, хліб.
– Якщо на столі багато їжі, Тишка спочатку поїсть з моєї тарілки, потім біжить до тарілок чоловіка і доньки, – розповідає Тетяна. – А ще нам подобається, як він їсть хліб. Спочатку дзьобає шматочок хліба, а потім одразу біжить їсти сіль і швидко витирає дзьоб об край столу – ось такий хліб-сіль. Цього його ніхто не вчив. Ще любить запах кави. Її не п’є, бо раз спробував і обпікся, але щойно наллю кави, одразу біжить її нюхати. Також він любить митися. Коли підкладаєш руку до крана, він сідає на неї і із задоволенням миється під цівкою води.
Господарі Тишки продемонстрували, що, крім вміння говорити, папуга дуже любить гратися. Тетяна рухала пальцями, імітуючи біг, і казала: "Чекай, чекай", – Тишка втікав, а потім повертався, біг їй назустріч і повторював те саме.
– Наш папуга дуже розумний, – з радістю каже Тетяна. – Якось спеціально його не підбирали, просто пощастило. Але знаю, що якщо хочете, аби папуга заговорив, потрібно купувати пташку, не старшу трьох місяців, самця. Якщо купите самку, вона говорити не буде. 


Розкажіть
про домашніх улюбленців
Ваші домашні тварини теж можуть здивувати своїми навичками. А ще вони – найулюбленіші і найкращі. Розкажіть про них усім на сторінці "Живий куток" у "МБ". Ми із задоволенням надрукуємо ваші розповіді і фотографії домашніх улюбленців. На ваші листи чекаємо за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 41


Поради
Вчимо папугу слів
- Починати займатися з папугою потрібно тоді, коли він стане ручним – звикне до клітки, почне брати корм з долоні, вилітатиме з клітки і повертатиметься назад.


- Найпростіша форма "говоріння" пташки – копіювання фраз без зв’язку із ситуацією. Щодня, особливо вранці перед годуванням, чітко кажіть якусь одну фразу чи слово. Говорити потрібно голосно і повільно, з однією і тією самою інтонацією.


- Щоби навчити говорити пташку "в тему", під час занять демонструйте їй предмети і дії, пов’язані з репліками. Наприклад, кажете: "Дай яблуко", – показуйте справжнє яблуко. Використовуйте кілька різних яблук, щоби слово "яблуко" асоціювалося у папуги з будь-яким яблуком. Якщо кажете: "Іди", – розвертайтеся і йдіть від клітки.


- Якщо у вас живе кілька пташок, у період навчання тримайте їх окремо, щоби вони не відволікалися.


- Самки навчаються повільніше, зате виразніше кажуть фрази.-
- Жіночий голос хвилясті папуги імітують частіше. Тому чоловікам під час навчання пташок потрібно говорити більш високим голосом, ніж зазвичай. Найкраще, щоби інші члени сім’ї підключилися до навчання папуги лише після того, як він скаже перше слово.


- Займатися потрібно зранку, але непоганих результатів можна досягти і вечірніми уроками. Тривалість сеансу навчання – не менше 20-30 хвилин.


- Найчастіше хвилясті папуги добре запам’ятовують і кажуть власне ім’я. Друга популярна категорія пташиних висловів – ввічливі фрази, на кшталт, "Привіт", "Доброго вечора". Пташки добре апам’ятовують запитання, які часто повторюються.

Редактор: admin
9-02-2007, 13:53
Коментарів 1 Переглядів 8 067

Теги -
Hаписав: Аноним, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 лютого 2024 17:52
В новині:
Ви що!!Я дуже люблю птахів, у мене самої була корела років 15 тому( а перед тим -хвилястий).Одного разу спасла голуба і він 4 чи 5 років прилетав на підвиконник..
Но каву папузі?Сіль?
Ви що, пробачте, оцманіли?!?
-скажу, що мі самі давали чай с цукром, хоч не треба було, але цукор був розчинений и йога там була небагато(і вона дуже його любила) але сіль та кава?!? У чистому вигляді?
Стаття хороша і людини нібито люблять птаха,начебто., але. є такі люди, що своїх собак і котів розкормлюють до непомірних розмірів, і якщо не помиляюсь, у Англії вийшов закон що до цього-що це жорстке поводження с твариною.За нього передбачено штраф/або тюремний строк Пробачте, але сіль та кава папузі-це "позбавлення батьківських обов'язких".
Напоїть горілкою ще дитину чи папугу..
Голови зовсім нема?
І пробачте за негативний коментар..

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
Бандити стріляють у бандитів. Блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.