RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Майже тиждень у Хотинській фортеці тривали зйомки нового історичного фільму "Тарас Бульба". Для декількох сотень мешканців району це стало зірковою годиною: їх переодягли у старомодні пальта і манто, приклеїли бутафорські вуса та "оселедці". Мало того – за участь у масовці платили від 20 до 50 гривень.
"Винесіть закривавлену руку, будь ласка…"
"Ну куди ж подівся кінь, куди ви його поділи?" – інтелігентно, але у відчаї кричав у мегафон відомий режисер Володимир Бортко.
Так розпочався перший день зйомок у Хотині, свідками якого стали кореспонденти "МБ".
У центрі двору фортеці звели ешафот з гаком, на якому повинні були стратити козака. Поблизу на дерев’яному хресті лежав роздягнений до пояса і посинілий від холоду козак, який чомусь щасливо посміхався, очікуючи на четвертування. Трохи далі стояв кат, який очікував на зйомки сцени зі своєю участю, прикриваючи двометрове тіло спеціальною фірмовою накидкою на синтепоні. Робити йому було особливо нічого, тому кат (актор Олександр Малявін) меланхолійно посміхався до прив’язаного козака й одночасно розповідав "МБ" про те, що він не професійний актор, а працює тренером з боксу у Санкт-Петербурзі, але знімався вже у багатьох відомих режисерів:
– Щоправда, раніше я грав воїнів та вбивць, а ось катом став – уперше….
Режисер фільму Володимир Бортко тим часом уважно розглядав відзняті кадри козака.
– Вас зараз будуть четвертувати, – терпляче і майже по-батьківськи пояснював він посинілому козакові на хресті. – А ви собі лежите і майже посміхаєтеся. Можна зобразити бодай якусь подобу усвідомлення того, що вам зараз відріжуть праву руку, потім ліву?..
Володимир Бортко сидів на розкладному стільчику перед невеличким монітором, де одразу переглядав відзнятий матеріал. Час від часу він бачив вдало відзнятий кадр й тішився, як дитина, вигукуючи у мегафон голосом Микити Михалкова (чесне слово, подібність – стовідсоткова): "Молодці!" Коли ж щось не вдавалося – сумно перепитував своїх помічників, яких крутилося навколо головних героїв ледь не десяток, чи його добре чути. Вони віддано казали, що так і …продовжували робити усе навпаки. Слід віддати належне терпінню великого режисера – він жодного разу не зірвався на крик, лише якось відвернувся від мегафона кудись убік і щось прошепотів...
Навколо ешафота другу годину весело гуділа масовка. Це хотинчани та мешканці навколишніх сіл – чоловіки зростом не нижчі, ніж метр вісімдесят п’ять, стрункі жінки та шести-, десятирічні дітки. Їх підбирали і розшукували напередодні зйомок адміністратори фільму.
"У більшості чоловіків немає вусів", – сказав Бортко своєму помічникові. Та, незважаючи на відсутність вусів і акторської освіти, саме масовці режисер сказав найбільше підбадьорливих реплік. Декілька разів він навіть переходив на українську: "Українці, ви чуєте мене? Ану галасуйте – зараз вам покажуть закривавлену руку. Винесіть закривавлену руку, будь ласка! Праву, ви що не бачите, що це не ТА рука?!"
Розповідають, що під час пошуків учасників масовки Бортко оголосив, що особливо цінуватимуться чоловіки з оселедцями. Насправді таких у натовпі було з десяток, а коли придивитися ближче, оселедець підозріло змахував на фігурно обрізану мочалку радянських часів. Козаки з "оселедцями" гордо прогулювалися фортецею у перервах між зйомками, безперервно фотографували один одного і жартома пропонували журналістам знятися з ними на пам’ять за пляшку пива.
"Кіт з "Майстра
і Маргарити" – наше ноу-хау"
Доки посинілого козака готували до четвертування, поряд зі знімальним майданчиком кипіла робота з підготовки до зйомок закривавленого муляжа – точної копії актора.
– Часто під час втілення задумки режисера для більшого драматизму необхідно, щоби в кадрі був труп, подібний, як дві краплі води, на актора, – розповів генеральний директор фірми "FX DESIGN GROUP INT." Олександр Абадаєв, – або якась частина тіла, наприклад, голова чи рука… У таких випадках виготовляють муляжі з високою портретною подібністю, на яких можна розгледіти навіть текстуру шкіри і кожну волосинку.
Ми працювали у фільмах "Дневной дозор", "Ночной дозор", "Турецький гамбіт", "Майстер і Маргарита".
Кров – також ноу-хау нашої фірми. Вона реально виглядає у кадрі і найважливіше – її можна легко відіпрати з одягу. Це дуже важливо для реквізиторів. Ця кров не шкідлива. Її навіть можна ковтати. Є сцени, де кров потрапляє актору до рота, й він може її ковтати – це абсолютно безпечно.
Ми ж виготовляли кота для "Майстра і Маргарити". Кіт – наше "ноу-хау" – у нас ніхто не робив нічого подібного. На жаль, комп’ютерники не встигали "допрацювати" кота.
"Куди ж діваєте потім муляжі? Голову, яка грайливо котилася бруківкою у фільмі "Майстер і Маргарита", напевно, подарували акторові?" – цікавимося.
– Муляж залишається на збереженні у фірмі. Є значимі актори, яким хочеться зробити приємне. Ми намагалися акторові з "Майстра і Маргарити" Олександрові Адабашьяну, якого дуже любимо, "впарити" цю голову як подарунок, але він відмовився. Сказав, що йому страшно таке тримати у себе вдома. На оригінал та голова була більше подібна, ніж сам оригінал...
Часом виникають проблеми з акторами. Коли знімають форму голови, акторові доводиться довго перебувати без світла. Бувають такі, хто потерпає від клаустрофобії (боїться замкненого простору). Тоді розмовляємо з ними, гладимо по руці.
Ваші актори нічим від російських не відрізняються. Такі ж люди. Голова точно така ж. Мовного бар’єру немає і легко можна домовитися. Ми розмовляємо російською, вони – українською, але розуміємо один одного чудово.
Редактор: admin
22-02-2007, 15:09
Коментарів 0 Переглядів 2 618

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!