RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Тут можна розрахуватися пластиковою карткою" – такі написи можна побачити дедалі частіше не лише у магазинах, а й у готелях, перукарнях, на заправних станціях тощо. Як часто покупці користуються цим видом оплати і наскільки він вигідний?
Головна перевага карткових розрахунків, за словами банківських працівників, – під час оплати знімається лише сума покупки, жодні комісійні чи відсотки не вираховуються. А за картками деяких банків у деяких магазинах області можна навіть отримати знижку. Скажімо, якщо ви купите річ за 100 гривень, касир з вашої картки зніме 97 гривень. А на 3 гривні залишку можете купити ще щось, щоправда, лише у тій самій торговельній мережі, яка надає такі бонуси. Дізнатися про подібні акції можна у банку, який вас обслуговує.
– Наші люди звикли до готівки, тримати купюри приємно для душі. А на картці нехай хоч мільйон буде – ви цих грошей не відчуєте. Але готівку при собі не завжди носиш. Скажімо, зайшли ви до магазину, побачили якусь річ, вона вам сподобалася. Тоді мусите йти додому за грошима. І невідомо, чи ця річ ще буде, коли ви повернетеся. А якщо маєте картку, скажімо, зарплатну, можна купити товар одразу, навіть у кредит, – розповів Сергій СМОЖЕВСЬКИХ, старший спеціаліст Чернівецької філії "ПриватБанку".
– Якщо не носиш із собою готівки, менший ризик стати жертвою злодіїв. А якщо втратиш картку – банк її поверне, тож гроші не пропадуть, – розповіли у Чернівецькій філії "Райффайзен Банк Аваль".
У нашому регіоні за допомогою картки люди найчастіше розраховуються за продукти харчування, побутову техніку і меблі. Трохи рідше знімають гроші у барах і ресторанах. Часто користуються картками приїжджі у наших готелях, а також водії на заправних станціях.
Одяг і взуття без готівки купують досить рідко.
За даними облуправління Нацбанку, розрахунки за допомогою пластикових карток у торгових закладах області за минулий рік зросли лише на 3 відсотки (при цьому, скажімо, кількість банківських кредитів населенню за цей же час зросла аж у 2,4 разу). Наші люди ще не відвикли носити гроші в кишенях, зазначив Богдан КОВЧ, начальник облуправління НБУ. При цьому в деяких країнах безготівкові розрахунки за допомогою плаcтикових карток становлять понад 90 відсотків.
На початок цього року в області працювало 168 банкоматів, 884 пристрої для здійснення розрахунків з використанням пластикових карток, а також два центри самообслуговування клієнтів, обладнаних банкоматом, депозитним модулем та інформаційним кіоском. Банками регіону відкрито понад 303 тисячі карткових рахунків, видано карток майже 319 тисяч штук, їх кількість, порівняно з початком 2006 року, зросла у 1,5 разу.
Звісно, цілком замінити готівку картка не може. На базарі, в таксі чи в невеликій крамниці біля дому у вас навряд чи приймуть до оплати пластикову картку. Нечасто вона стане в нагоді й мешканцям сіл. Під час втрати картки доведеться досить довго чекати, доки її відновлять. Та й рівень зарплат у нас такий, що гривневі купюри не стануть великим тягарем у кишені.


Правила безпеки під час користування карткою
Насамперед слід запам’ятати секретний PIN-код. Саме запам’ятати, а не записати його на папірець чи картку. Втім, якщо ви не покладаєтеся на свою пам’ять, можете просто заховати вміст конверта кудись подалі. У цьому разі, якщо забудете пароль, зможете просто знайти конверт і дізнатися його.
Наступний крок – записати номер своєї картки та екстрений телефон банку або платіжної системи на окремий папірець, який можна зберігати, наприклад, з документами. Це знадобиться в тому разі, якщо картку вкрадуть. Адже чим швидше ви зможете зателефонувати до банку й заблокувати свій рахунок, тим менше шансів у зловмисника скористатися краденим.
Головне правило безпеки під час щоденного користування банківською карткою – ніколи не носити при собі папірець із записаним PIN-кодом.
Ніколи не передавайте банківську картку іншим людям. Це правило розповсюджується на всіх, у тому числі й членів сім’ї. Родичі можуть виявитися менш інформованими у сфері безпеки і стати жертвами шахраїв.
Ніхто і за жодних обставин не може вимагати від вас номер картки чи PIN-код для доступу до неї.
Періодично, скажімо, раз на місяць, перевіряйте рух коштів на карт-рахунку. Буває, зловмисники, отримавши доступ до грошей жертви, витрачають їх постійно, але потроху.
Намагайтеся, щоби під час розрахунків картка завжди перебувала у полі вашого зору. Ваша картка – це доступ до ваших грошей.
Ніколи не підписуйте більше трьох чеків під час безготівкової оплати за товари чи послуги. Підпис на чеку – це згода списати з вашого карткового рахунку вказану суму. З трьох підписаних чеків один залишається в організації, другий відправляється цією організацією в банк, третій залишається у вас як підтвердження оплати. Єдиний виняток можливий у тих випадках, коли чек погано продрукований або неправильно оформлений. Тоді покупець має право вимагати, щоби неправильний чек знищили при ньому.
Ніколи не підписуйте чек, на якому не вказано суму. Підписавши чек, перекресліть усі незаповнені поля. Цим ви позбавите касира спокуси вписати туди щось зайве.

Редактор: admin
27-02-2007, 11:35
Коментарів 0 Переглядів 2 555

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.