RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дедалі частіше люди скаржаться до редакції з приводу того, що сигнали деяких телевізійних каналів та радіостанцій перебивають румунські канали. "СТБ, інколи ICTV перебиває сигнал румунського телебачення, – каже чернівчанин Олександр. – Раніше бували такі вади, але останнім часом це повторюється дедалі частіше".
"Чому телеканал "1+1" сніжить, зникає колір, поганий звук? Це не лише у мене, але й у багатьох інших людей", – написав до редакції читач з Лужан.
Від чого залежить якісна трансляція місцевих телеканалів, ми запитали фахівців.
Олександр ОЛЕКСАНДРОВ, директор обласного радіотелевізійного передавального центру:
– Чистота телевізійного сигналу у більшості випадків залежить від антени: справності, під’єднання, типу тощо. Раніше, коли було лише три програми, антени встановлювали ми і повністю контролювали надходження якісного сигналу. Тепер, коли з’явилося чимало комерційних каналів, люди самі купують і встановлюють антени. Крім того, якість телевізійного сигналу залежить і від рельєфу місцевості. Наприклад, у місті є декілька так званих проблемних зон, де утруднене надходження сигналу. Це так звані "ями" – район залізничного вокзалу, частина вулиці Руської, провулок Інтернаціональний. Або ж проходженню сигналу заважають високі будинки – наприклад, ріг вулиць Шевченка– Української. А з телецентру сигнал надходить якісний – це гарантія. Румунія й справді накладає сигнал на 22-й канал (СТБ) та 5-й канал (НБМ). На жаль, з цим нічого не можна вдіяти.
Валерій ПЕТРЮК, інженер Чернівецької філії Українського державного центру радіочастот (УДЦР):
– Деякі канали телевізійних передавачів, які транслюються для населення міста, збігаються з каналами румунських телепередавачів. При цьому передбачено технічний зсув частот. Це дозволяється, коли передавачі розташовані на значній відстані. Так, наприклад, працює 10-й канал (ICTV), 22-й канал (СТБ). За певних обставин (наприклад, погодні умови) рівень сигналу зображення телепередавача Румунії в окремих районах області може переважати рівень сигналу місцевої трансляції на цьому каналі, але звук ні – різниця частоти звуку дуже велика. Впродовж кількох останніх років на роботу 22-го та 10-го каналів надійшло лише дві чи три заявки. Якщо ж виникли вади у трансляції телеканалів, потрібно звернутися до чернівецької філії УДЦР. Розгляд заявок від населення здійснюємо безкоштовно.
Щоправда, В. Петрюк спершу радить викликати спеціалістів антенної служби, щоби вони могли підтвердити, що антена справна, а також телемайстра. У заявці потрібно зазначити дані про приймач (телевізор, радіоприймач), коли виникли радіозавади і як часто вони повторюються. Можна надіслати заявку поштою.
– Ми виїжджаємо на місце і за допомогою аналізатора спектру визначаємо умови прийому радіосигналу в даному місці, – каже
В. Петрюк. – Перевіряємо характеристики сигналу, визначаємо умови прийому радіосигналу в цій місцевості, шукаємо джерело перешкоди. Адже якість трансляції залежить від багатьох чинників: рельєфу місцевості, антени, якості телевізора чи радіоприймача, погоди, тощо. Якщо умови прийому задовільні, надаємо консультації технічного характеру. Іноді рекомендуємо відмовитися від ефірного телебачення і користуватися кабельним.
Однак джерело завади прийому корисного сигналу часто приховане вдома чи у сусіда. За словами
В. Петрюка, деякі види обладнання, без ліцензії, мають потужні випромінювання. Таке обладнання не пройшло випробовувань, не має документів про характеристики, його параметри не порівнювалися із обладнанням, яким дозволено користуватися в Україні. Потік не сертифікованої продукції припав на кінець 90-х років. Тоді декілька років поспіль часто надходили заявки на усунення радіозавад. На місці ж з’ясовувалося, що стороннє радіовипромінювання провокував бездротовий кімнатний телефон чи подовжувач телефонної лінії. Також можуть викликати радіозавади і не сертифіковані антени, мобільні телефони і навіть мікрохвильові печі, які мають досить сильне випромінювання, – каже В. Петрюк.
Редактор: admin
8-02-2007, 15:31
Коментарів 0 Переглядів 6 584

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!