RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Пише вам людина, яка потерпіла від кредиторів-лохотронників. Мій чоловік взяв у кредит мобільний телефон, який коштує в магазині 690 гривень. А кредит був оформлений на суму значно більшу, ніж коштує мобілка, тобто 1061 гривню 54 копійки. До цієї суми включили якісь послуги зі страхування кредиту, і ще банк бере собі гроші за надання кредиту – це друга послуга, третя послуга – за оформлення паперів. Ці послуги коштують усі разом 500 гривень. І на них ще йдуть 25 відсотків річних за кредитом. А ще підсунули бракований товар у магазині, від якого я хотіла відмовитися, але мені не дали скористатися моїм законним правом. Мобільний поламався, але його одразу відремонтували і сказали, щоб я забрала його з магазину, тому що магазин гроші назад у банк перераховувати не буде. Цим вони порушили мої права споживача. А ще, мої любі, договір (оригінал) на руки не видали. Це аби людина не змогла прочитати, що там пишуть, щоб задурити голову.... Мені сказали, що я нічого не доведу і що буду так платити, як зазначено у договорі. А договір дали без підпису. Тобто він узагалі недійсний. То що виходить: зазначено права порушено, а я нічого не доведу? Ірина Іванюк, м. Чернівці"


Які саме права споживача було порушено і як поводитися покупцеві, котрий бере кредит, ми запитали у фахівців.
Читайте договір
до підписання
і не вірте рекламі
– Поки що закону про кредитування в Україні немає. Але є закон "Про банки і банківську діяльність" та інші нормативно-правові акти, які регулюють порядок взаємодії клієнтів з банками. Так ось, згідно з ними, не існує обмеження на процентні й комісійні ставки за кредитами. Банк їх встановлює на власний розсуд і вказує це в угоді. Обмежується лише розмір пені. До того, як підписати, людина повинна уважно прочитати угоду з банком. Інша річ, що реклама кредиту має відповідати дійсності. Часом вказують, що кредит видається під нуль відсотків. Зате комісійні за нього беруть – дай Боже. Адже банк платить за приміщення, зарплати працівникам, і ці витрати необхідно покривати відсотковою ставкою чи комісійними. Зрозуміло, він не може надавати безкоштовних кредитів. Конкуренція між банками нині в області висока. Якщо клієнта не влаштовують високі відсотки чи комісійні, він може взяти кредит на обраний ним товар в іншому банку, – пояснив Богдан ХОТИНСЬКИЙ, начальник відділу банківського нагляду обласного управління Національного банку України.
Високі кредитні ставки беруть, як правило, за кредит без застави. У цьому випадку є більший ризик, що клієнт не зможе чи не захоче повернути гроші. Тож банки таким чином страхують себе від можливих збитків. Ризикованими і дорожчими зазвичай є також швидкі кредити, які видаються за годину або й менше, лише після пред’явлення паспорта та ідентифікаційного коду, а також – кредити за пластиковими банківськими картками.
У кредитованих покупців прав менше, ніж у інших
Якщо ж під час гарантійного терміну вийшов з ладу придбаний у кредит товар, повертати вам одразу гроші ніхто не зобов’язаний. Спершу поламану річ віддають на гарантійний ремонт. І лише у тому разі, якщо майстер робить висновок, що товар полагодити неможливо, споживачеві обміняють його на справний товар, – пояснила Тетяна ГУБЧАК, заступник начальника обласного управління у справах захисту прав споживачів.
За законом, споживач, який бере кредит, може протягом 14 днів відкликати свою згоду на укладення договору про надання споживчого кредиту без пояснення причин. Відкликання згоди оформлюється письмовим повідомленням. Водночас споживач повинен повернути кредитодавцю кошти або товари, отримані згідно з договором. Споживач також сплачує відсотки за період між моментом отримання коштів та моментом їх повернення за ставкою, зазначеною у договорі. Споживач не зобов’язаний сплачувати будь-які інші збори у зв’язку з відкликанням згоди. Кредитодавець зобов’язаний повернути споживачеві кошти, сплачені ним згідно з договором про надання споживчого кредиту, але не пізніше, ніж протягом семи днів. Відкликати згоду неможливо у кількох випадках, зокрема при купівлі житла.
Перед укладенням договору про надання споживчого кредиту кредитодавець зобов’язаний письмово повідомити споживача про своє місцезнаходження і умови видачі кредиту з переліком усіх витрат, пов’язаних з отриманням кредиту, його обслуговуванням та поверненням. Лише після цього укладається договір про надання споживчого кредиту. Один з його оригіналів передається споживачеві. Споживач не зобов’язаний сплачувати кредитодавцеві будь-які збори, відсотки, що не були зазначені у договорі. У договорі про надання споживчого кредиту може зазначатися, що відсоткова ставка за кредитом може змінюватися. Про зміну відсоткової ставки за споживчим кредитом споживачеві повідомляють письмово протягом семи днів з дати її зміни. Без такого повідомлення будь-яка зміна відсоткової ставки є недійсною.


На замітку
Оптимальним варіантом для сім’ї із середнім заробітком вважається кредит на суму, котру можна виплатити упродовж двох-трьох років. Тоді люди не ризикують заплутатися в боргах.
Комерційні банки використовують здебільшого одну з таких форм погашення кредиту:


- щомісяця однаковими частинами плюс відсотки за користування кредитом, котрі з кожним подальшим погашенням зменшуються, оскільки зменшується сума кредиту (найбільш вигідна форма);
- кредит і відсотки виплачуються рівними платежами щомісячно, тобто щомісячна сума погашення залишається незмінною до кінця терміну дії угоди (ця форма дорожча за першу, оскільки спершу погашаються відсотки, а з решти суми – сам кредит);
- відсотки – щомісячно, сума кредиту – наприкінці строку (найдорожча форма – відсотки нараховуються на всю суму кредиту, яка не зменшується).

Редактор: admin
1-02-2007, 13:07
Коментарів 0 Переглядів 2 003

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.