RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сотня-друга гривень на додаток до стипендії – зовсім не зайва річ. Для студента, який не може або не хоче бути утриманцем батьків, єдиний спосіб дістати ці гроші – заробити власноруч, у вільний від навчання час. У пошуках роботи я звернулася до газетних оголошень. Мені потрібне було місце з неповною зайнятістю, а переважна більшість пропозицій розрахована на повний робочий день, і на те, що працівник повинен мати певний стаж роботи. Вибравши декілька варіантів, я домовилася по телефону і відвідала співбесіди.

Косметика: приємно, але складно

Косметичні фірми приймають на роботу продавців-консультантів, зайнятість неповна, є змога працювати у вільний час. На співбесіді одразу ж дають інформацію про фірму, продукцію, орієнтують, яку косметику пропонувати покупцеві – залежно від віку. Головні спеціалісти фірми проводять майстер-класи з візажу. Усе це, звичайно, дуже цікаво та приємно для дівчини, але мене хвилював передусім заробіток. У косметичних компаніях консультанти заробляють на різниці між каталоговою ціною товару і, так би мовити, відпускною. У них це називається знижкою для консультанта. Різні косметичні фірми пропонують свою систему знижок. У компанії AVON, наприклад, вона залежить від суми замовлення, яке приніс на фірму консультант. До 50 доларів – знижка 18%, від 50 до 110 – 22%, від 110 до 160 – 26%. Компанія "Фаберлік" пропонує початкову знижку 30%, яка теж зростає пропорційно до суми замовлення. Відповідно, ваша заробітна платня — це і є знижка від загальної суми замовлення. Дівчата, які працюють у цій сфері, розповіли, що на початковому етапі реально заробити від 20 до 40 гривень на одному замовленні. Але ви повинні купити каталог та оплачувати банківські послуги за власний рахунок. Крім того, необхідна умова успішної роботи в косметичній фірмі – широке коло небідних знайомих, яких ви можете перетворити на своїх постійних клієнтів.

Кур’єрська служба – для молодих і жвавих

Кур’єрська служба пропонує зайнятість протягом двох тижнів на місяць, працювати треба 4-5 годин на день. Ви отримуєте певний маршрут, який маєте обслуговувати – на маршруті приблизно 200 фірм. Доставляєте замовлення на фірму у визначений термін. Проїзд містом не оплачується. Інформація, яку ви розповсюджуєте – це різноманітні листівки, прайси, прейскуранти тощо. Ставка – 90 гривень, плюс оплата за додаткове замовлення фірми, що становить 3-12 копійок.

Обов’язковим є звіт про доставку на кожну фірму. Людина, яка отримала від вас замовлення, має вказати свою посаду, прізвище, поставити підпис та штамп фірми. Реальний заробіток – до 130 гривень за два тижні роботи.

Нічна офіціантка: справжня експлуатація

На неповну зайнятість розрахована робота офіціанта у нічну зміну. Але влаштуватися у гарний заклад із високою заробітною платнею досить важко, бо потрібен стаж роботи. На співбесіді повідомляють, що у ваші обов’язки входить: надавати можливість клієнтам ознайомитися з меню закладу, приймати замовлення, підтримувати чистоту на вільних та зайнятих столиках, приймати повторні замовлення, допомагати за потреби клієнту зорієнтуватись у цінах та асортименті. В обов’язки офіціанта входить також представлення рахунка і стеження за тим, щоби рахунок був оплачений. Неоплачений рахунок оплачується з вашої заробітної платні. Ви повинні також стежити за порядком, дбати про безпеку клієнтів, і, якщо виникне потреба, викликати міліцію. Оплата – 10 гривень на день і додатково 1,5 % від загальної суми замовлень. Робочий день – із 16.00 до 02.00.

Я поспілкувалася з дівчиною, котра працювала у невеличкому магазинчику, з літнім майданчиком продавцем-офіціантом у вечірню зміну. Зміна тривала з 16 години до останнього клієнта. Дівчина виконувала усе, що входить до обов’язків офіціанта, а також готувала чай, каву, бутерброди, розігрівала піцу. Тобто вона сама приймала замовлення, сама готувала, сама подавала, те ще й прибирала приміщення і літній майданчик. Отримувала платню 60 гривень на тиждень плюс додатково 1 гривню з сотні, якщо сума проданого була до 500 гривень, і дві гривні зі ста, якщо загальна сума була більшою за 1000 гривень. Додаткові гроші за такої платні не завадять, тому, коли її чимось пригощали щедрі клієнти, вона повертала це до магазину, а гроші забирала. Інколи продавала чай, каву, інші напої чи бутерброди за більшою ціною, а різницю забирала собі. Додаткові копійки заробляла на одноразовому посуді, рахуючи більше одиниць, ніж замовляли. Так, за її словами, можна підзаробити 50 гривень на тиждень.

Серед інших варіантів роботи я звернула увагу на рекламні акції відомих компаній – таку роботу пропонують переважно на вихідні. Оплата може бути погодинна: від 7 до 10 гривень за годину чи фіксована – до 50 гривень за день (працювати 8 годин). У ваші обов’язки входить спілкування з перехожими і заохочення їх до участі в акції. Це підвищує рейтинг компанії та збільшує попит на продукцію.

Кур’єру "дістається" за всю фірму

Зваживши та оцінивши всі варіанти, я спробувала попрацювати кур’єром. Одразу ж відчула перші труднощі, бо на початку робочого дня дуже важко носити всі замовлення, та ще й пересуватися з великою ношею у громадському транспорті. Іноді виникали проблеми зі звітуванням, бо, доставивши замовлення, я не могла знайти на місці потрібну людину, або вона не мала змоги поставити печатку. Тому доводилося повертатися, щоби потім здати повний звіт. Інколи план доставки мені складали дуже незручний: я відносила замовлення на одну фірму, а для доставки наступного мала їхати в інший кінець маршруту. Однак найнеприємнішими були ситуації, коли замовники недораховувалися певної одиниці чи отримували зайві. Або замість потрібної брошури отримували іншу. Усі претензії, що стосувалися цих помилок, я вислуховувала, мусила просити вибачення і виправляти помилку найближчим часом, хоча у цьому не було жодної моєї провини. Адже я отримувала на фірмі готові запечатані конверти, які не мала права розкривати, і не займалася підготовкою та оформленням замовлення. Щоб уникнути неприємностей, я поверталася до агентства і виправляла помилку, потім знову їхала до замовників і доставляла їм потрібний матеріал. На переїзди я витрачала час, у який могла би доставити наступне замовлення, тому не встигала, і доводилось вибачатися ще й за непунктуальність І хоча помилки з неправильним оформленням замовлення трапляються рідко, на їх виправлення потрібно досить багато часу, бо в агентстві спочатку визначають причину помилки, хто її допустив, яким чином… Доводиться чекати близько 30 хвилин, а це для кур’єра дуже багато.

Так переконалася, що легкого заробітку мені не знайти, а певні труднощі будуть на кожній роботі. Тож, мабуть, краще просто знайти таке місце, де оплата більш-менш відповідає затраченій праці. 
Редактор: admin
13-08-2005, 11:59
Коментарів 0 Переглядів 2 688

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.