RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

30 червня 1995 року покинув цей світ воістину народний артист України, наш славетний земляк Назарій Яремчук. "Він так співав, що крилами йому став голос, з дитинним подивом в душі і на чолі", – писав про нього поет-пісняр Андрій Демиденко. Навіть уже важко хворим, долаючи страшний біль, співав до останнього подиху.

Одне з останніх інтерв’ю Назарій дав у Вінніпегу – журналістці Богдані Башук. У ньому поділився мрією про власний бенефіс.

– Я запланував цього року авторський бенефіс-концерт з нагоди 25-річчя моєї творчої діяльності. Запросив на нього всіх найкращих моїх друзів – композиторів Геннадія Татарченка, Олександра Злотника, Ігоря Поклада, Павла Дворського; поетів Вадима Крищенка, Михайла Ткача, Андрія Демиденка, Миколу Бакая; виконавців Василя Зінкевича, Віталія Білоножка, Аллу Кудлай і, звичайно, Іво Бобула, Лілію Сандулесу, Івана Поповича. Я, на жаль, переніс цей концерт на вересень…

Ім’я Назарій означає "присвячений Богові". Його батько мав чудовий тенор, співав у церковному хорі, мати співала і грала на мандоліні, а також мала хист до акторства. Ще малим хлопчиком Назарій також почав співати. Уже на початку 70-х він прославився у складі "Смерічки". Однак зіркова хвороба не торкнулася Назарія.

Тепер Його називають унікальним явищем української культури. Хто би не згадував Назарія Яремчука, всі одностайні – він був душею. Душею компанії, душею пісні, душею Буковини.

Ми друкуємо спогади людей, які мали щастя бути близькими до цієї величної постаті.


Левко Дутківський,

засновник та керівник ансамблю "Смерічка":

– У листопаді 1969 року на сцені Вижницького будинку культури я проводив репетицію ансамблю "Смерічка". До мене, ніяковіючи, підійшов юнак, який в цьому ж будинку культури навчався на курсах водіїв, і попросив, щоб я його прослухав, бо він мав велике бажання співати в "Смерічці". У Назарія був приємний тембр голосу. Для нього я написав пісню на вірші А.Фартушняка "Незрівнянний світ краси". Перший запис пісні та виступ Назарія на Чернівецькому телебаченні були досить успішними. Його помітили телеглядачі. Він був дуже щасливий. 1973 року я перейшов з ансамблем "Смерічка" на професійну сцену в обласну філармонію. З нами перейшов і Назарій. У 27-річному віці його працю високо оцінили, Назарій отримав звання заслуженого артиста України.


Оксана Івасюк,

сестра володимира Івасюка:

– Назарій Яремчук часто бував у нас вдома. Я запам’ятала його завжди усміхненим і дуже вродливим. Він був добре вихованим та м’яким у спілкуванні. Назарій не забував нашу родину і після втрати Володі, часто навідувався до батька. Якось у розмові той поскаржився йому, що не може придбати оправу до окулярів – дефіцит. Назарій це зауважив і з наступних закордонних гастролей привіз батькові гарну оправу. Пригадую також, як він подарував мені ляльку. Назарій зайшов до Володі в якихось справах і випадково дізнався, що цього дня мені виповнилося 11 років. Тоді він пішов до магазину "Дитячий світ" і купив мені у подарунок ляльку, незважаючи на те, що великих статків у нього, тоді ще студента географічного факультету, не було.

Олена Шевченко,

перша дружина Назарія:

– Коли я прийшла у "Смерічку", мені було всього 18. Вже тоді зрозуміла, що зустріла не тільки дивовижного самородка сцени, але й неповторну у своїй доброті людину. І щораз, коли він виходив на сцену, я казала йому: "Ти просто Бог, Назарчику". Півтора десятка літ ми спільно торували стежину життя.

Завжди буду горда тим, що стала його дружиною. Кажуть, перед смертю він мене кликав, і від цього ще важче. Бо хотіла з ним поговорити. Але... не встигла.


Дарина Яремчук,

друга дружина Назарія:

– Це було наприкінці лютого 1993 року. Випав великий сніг, затріщали морози. А в цей час Яремчук, Дворський, Гавриш і ансамбль "Смерічка" виступали з концертами в селах Путильського та Верховинського районів. Якось перед концертом до Назарія Яремчука підійшов хлопчик років десяти з листом від свого класу. У ньому писалося: "Слава Ісусу Христу! Вельмишановний Назарію, дуже просимо Вас впустити нас на Ваш концерт. Ми будемо сидіти тихо. До нас рідко приїжджають артисти, а Ви – вперше. Ми без грошей, бо весь тиждень живемо у пришкільному інтернаті. Дуже любимо пісню "Батько і мати". Будемо пам'ятати Вашу доброту". Цих дітей пропустили на концерт і посадили у першому ряду. А за кулісами, у гримерній, плакали всі, особливо Назарій.

Редактор: admin
30-06-2005, 23:21
Коментарів 0 Переглядів 5 368

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!