RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вагітності довго не чекайте

– Зазвичай у бездітності у нас звикли звинувачувати жінку, – каже керівник Буковинського центру репродуктивної медицини, професор Олександр Юзько. – Але таку точку зору потрібно змінювати. Всесвітня організація охорони здоров’я визначила 22 причини безплідності у жінок і 16 – у чоловіків.

До жіночого безпліддя насамперед призводить така проблема, як непрохідність маткових труб внаслідок запалення. Крім того, дуже шкодять жінкам аборти, які зроблені ще до того, як жінка народжувала. Значною проблемою для жінок є ановуляція, тобто коли не утворюється домінантний фолікул і яйцеклітина. Це зазвичай успадкована хвороба.

Чоловіки дуже часто забувають про статеву освіту. Також проблеми чоловічого безпліддя полягають у тому, що вчасно не діагностуються і не лікуються хвороби, через які потерпають хлопці підліткового віку, наприклад, варикоцелле.

Та найважливішою проблемою чоловічого безпліддя є фертильність сперми, тобто погана здатність до запліднення, мала кількість сперматозоїдів, їх погана рухливість. До цього призводять зазвичай запалення, перенесені у дитячому чи підлітковому віці, або неправильне лікування венеричних захворювань.

Щоби з’ясувати усе достеменно, лікарі радять обстежитися і чоловікові, і жінці ще до планування вагітності. Якщо завагітніти природним шляхом не вдалося понад рік, довше чекати немає сенсу.

– Найбільше шансів вдало зробити процедуру запліднення тоді, коли жінка звернулася до нас через 2-3 роки, а не через 10-15, як це часто буває, – розповідає директор центру репродуктивної медицини Тамара Юзько. – Найкращий репродуктивний вік – від 18 до 38 років. Після 38 років яйцеклітини жінок стають менш активними. Звісно, відомі випадки, коли народжують і значно пізніше, але це поодинокі випадки.


Як відбувається штучне запліднення

Допоміжні репродуктивні технології поділяються на In vivo та In vitro.

In vivo – це коли запліднення відбувається в організмі жінки. Іноді достатньо стимулювати організм жінки спеціальними медичними препаратами, щоби утворилися одна-три яйцеклітини, чи допомогти спермі чоловіка досягти матки, маткових труб, і запліднення відбувається природним шляхом.

Запліднення поза організмом жінки (In vitro) є значно важчим процесом. Тут усе робиться у лабораторних умовах із серйозною медикаментозною підтримкою oрганізму жінки. Фахівці повинні медикаментозно "запрограмувати" яєчники на утворення великої кількості фолікул з яйцеклітинами. Для цього існують спеціальні ліки, які коштують дуже дорого – ціна однієї ампули в середньому 30 доларів, а на день пацієнтці потрібно від трьох до п’яти ампул. Стимуляція відбувається 10-12 днів, протягом яких стан жінки контролюють лікарі. Приблизно на 14-й день менструального циклу, тобто на день овуляції, роблять пункцію, забравши усі фолікули з яйцеклітинами. Вони переходять до ембріолога, який їх розташовує у луночки, так звані "пробірки". Відбираються зрілі яйцеклітини, до яких додають спермотозоїди. Яйцеклітинам створюють умови жіночого організму, а через добу ембріолог визначає, у яких яйцеклітинах відбулося запліднення, і саме їх вводять в організм жінки. Зазвичай у матку потрапляє 2-3 запліднені яйцеклітини, тому для штучного запліднення характерна багатоплідна вагітність.

– Зараз у нас виношується трійня, і вдалою у цієї пари виявилася аж третя спроба запліднення, – каже Олександр Михайлович. – Загалом, якщо природний відсоток двійнят – 3-4 відсотки, то під час штучного запліднення він становить 25 відсотків. Ми попереджуємо наших пацієнтів про те, що можливі і двійнята, і трійнята. Хоча існує спеціальна програма редукції, коли ми можемо забрати "зайвий" ембріон. Але робимо це зазвичай тоді, коли жінка фізично не здатна виносити більше однієї дитини. Усі інші жінки відмовляються від такої процедури.

Є випадки невдалих запліднень. Були пацієнти, у яких було сім невдалих спроб.


Скільки це коштує

- Внутрішньоматкова інсемінація спермою чоловіка – 650 грн.

- Внутрішньоматкова інсемінація спермою донора – 850 грн.

- Штучне запліднення IVF – 3800 грн + ліки для стимуляції (одна ампула у середньому коштує 30 доларів).



Обстеження

Для обстеження чоловік повинен здати такі аналізи:

n кров на RW (сифіліс)

n кров на групу, резус

n кров на HBS антиген, ВІЛ

n зробити флюорографію органів грудної клітки, легенів

n зробити спермограму (залежно від цього призначають діагностику).


Для обстеження жінці потрібно здати такі аналізи:

- кров на RW (сифіліс)

- кров на групу, резус

- кров на HBS антиген, ВІЛ

- консультація терапевта

- зробити флюорографію органів грудної клітки, легень

- визначити рівень гормонів у крові на 2-3 день менструації.


Донора обирають за групою крові

Донором сперми переважно стають власні чоловіки. Але у центрі використовують також сперму анонімних донорів, яку замороженою отримують із Києва. Кожна сперма такого роду має свій паспорт. Можна вибрати донора з певною групою крові, резус-фактором, кольором волосся, очей, зростом, вагою, освітою, генетикою, вказуються навіть здібності. Донорськими можуть бути і яйцеклітини. Вибирають жінку-донора, яка віддасть запліднену яйцеклітину, або використовують заморожені яйцеклітини.

– Є жінки, які не мають змоги виносити дітей. Тоді намагаються знайти сурогатну маму, – розповідає Тамара Анатоліївна. – Таких випадків у нас буквально 3-4. Зазвичай звертаються по допомогу до родичів. Але якось до нас звернулася жінка і запропонувала свої послуги сурогатної матері.

Редактор: admin
10-03-2005, 11:30
Коментарів 0 Переглядів 26 882

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!