RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За вересень-жовтень ціни на чернівецькі квартири зросли в середньому: "чешки" – на 70-100 доларів за квадратний метр, "панельки" – на 90-100, "київки" та квартири "старого фонду" – на 70, "малосімейки" – на 60-70, "хрущовки" – на 70-90 доларів за квадратний метр площі.

Чого очікувати на ринку нерухомості найближчими місяцями, ми запитали у фахівців.

Віталій АВДЄЄВ, ріелтер агентства нерухомості "Ваш ковчег":

– За нинішньої нестабільності прогнозувати напевне ціни на ринку нерухомості важко. Наразі невідомо, як з прийняттям бюджету на 2006 рік оподатковуватимуться операції на ринку нерухомості. Нині ціни стабілізувалися, але інформацію про ймовірне здешевлення квартир вважаю невиправданою через відсутність

об’єктивних факторів. Гадаю, позитивно вплине на подальшу стабілізацію ринку запровадження податку на нерухомість (замість оподаткування операцій). Також ціни падатимуть, якщо зросте пропозиція на ринку нерухомості. Однак новобудов поки що занадто мало, щоби відчутно здешевити житло. Нині важливо, щоби будували не кількісно, а якісно, згідно з уподобаннями потенційного споживача. Для цього необхідно у Чернівцях запровадити практику, яка успішно діє в Києві, Харкові, Одесі, інших великих містах. Там будівельні компанії активно співпрацюють з професійними агентствами нерухомості, щоби досягти ефективніших відносин на ринку нерухомості.

Владислав ШУБРАВСЬКИЙ, директор агентства нерухомості "Альянс":

– Сьогодні на ринку нерухомості спостерігається перерозподіл вартості квартир щодо до їх якості. Нині чернівчани вже не скуповують усі поспіль квартири, люди більш вимогливо ставляться до об’єкта вкладення коштів. Вони дедалі більше купують якісне житло, квартири у новобудовах, скуповують землю. Водночас втрачається інтерес до "хрущовок", через низьку якість невдовзі подешевшають "малосімейки", "київки" і деякі квартири у панельних будинках. Йдеться про 2-3-кімнатні квартири. А однокімнатні, незалежно від виду житла, залишаються найбільш популярними, тому вони дешевшати не будуть. Ціни будуть падати й через те, що ринок нерухомості дуже "перегрітий", останні півроку навіть не кожен заробітчанин міг купити квартиру. Чимало земляків, які повернулися із заробітків, брали кредити, щоби придбати житло у Чернівцях. Це свідчить водночас і про те, що і в європейській економіці справи йдуть не найкраще – заробітчани почали менше заробляти. Ціни залежать і від багатьох інших чинників: рівня інфляції, росту ВВП, ставок на іпотечні кредити, політичної ситуації, а також рівня добробуту громадян.

Різні думки щодо цін на нерухомість висловлюють і столичні фахівці. Одні вважають, що ціни на квартири почали падати і знижуватимуться ще рік-два. Пов’язують це з підвищенням ставок за житловими кредитами – чим вищі відсотки, тим менша можливість взяти житло в кредит. А більшість українців не мають змоги придбати житло інакше, ніж у кредит. Нині більшість банків пропонують кредит на житло під 14-16% річних у доларах і 21-22% – у гривнях.

Банкіри ж стверджують, що вищі кредитні ставки спровокують здешевлення квартир у новобудовах. Потім падатимуть і ціни на квадратні метри вторинного ринку житла. А нинішня тимчасова стабільність цін на ринку нерухомості невдовзі може здешевити й усі види житла.

Банкір Ерік Найман вважає, що ціни падають реально на 10-20% і, якщо вже почали знижуватися, то триватиме це рік-два.

Андрій Гуменюк, представник однієї зі столичних будівельних компаній, навпаки заперечує зниження цін. Вони найближчим часом лише зростатимуть.

Загалом експерти заспокоюють: попит і пропозиція на ринку нерухомості нині опинилися на одному рівні. Ажіотаж, який спричиняє зростання цін, впав.
Редактор: admin
24-11-2005, 20:33
Коментарів 0 Переглядів 4 969

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.