RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Живий смолоскип бігав подвір’ям

Про цю трагедію нагадує тепер лише невелика чорна пляма на асфальті біля приміщення райдержадміністрації.

– Я був саме в черговій кімнаті, – розповідає водій райдержадміністрації Віталій Барков, – коли побачив невисокого на зріст чоловіка, явно напідпитку, який дуже експресивно розмовляв на вулиці біля входу до приміщення із начальником районного управління сільського господарства Валерієм Воротняком. Коли вийшов надвір, почув, що цей незнайомий чоловік кричить: "Я винен, що забрали моїх дітей і хочу спокутувати свою провину!" І почав погрожувати, що він весь у бензині, та розмахувати запальничкою. Валерій Денисович зайшов до начальника служби у справах неповнолітніх Віталія Чоботаря. Останній теж вийшов надвір і намагався вмовити чоловіка, щоби той не палив себе. Однак це не допомогло, і чоловік підніс запальничку до грудей. Миттєво вгору здійнявся величезний стовп вогню, немовби спалахнула стара суха смерека.

Видовище було страшне, бо надворі вже вечоріло. "Живий смолоскип" бігав подвір’ям і несамовито кричав. Однак Чоботар разом з Барковим зуміли повалити чоловіка на землю і за допомогою куртки водія погасили вогонь. Вони викликали швидку медичну допомогу, яка приїхала за лічені хвилини.

Діти могли

померти з голоду

– Хто ж ця людина, яка зважилася на такий відчайдушний крок?

– Це 31-річний мешканець Волоки Аркадій Марку, – каже начальник служби у справах неповнолітніх Віталій Чоботар. – Співмешкає він з Лідією Онофрейчук, мають шестеро дітей. Сільська рада надала нам документи про те, що діти голодують, а батьки зловживають алкогольними напоями і примушують малечу жебракувати. Найстарша їхня дочка, десятирічна Даніела, перебуває у селі Тереблече, де навчається в тамтешній школі-інтернаті. Найменшій дитині – вісім місяців. Проживає сім’я у жахливих умовах. Тому районний орган опіки і піклування вирішив сьомого листопада відібрати дітей у Марку: двох відправили до райлікарні, а інших трьох – до чернівецького притулку для неповнолітніх. Якби цього не зробили, діти могли померти від голоду, адже Аркадій так побив дружину, що та потрапила до лікарні з переламаними ребрами, а сам десь зник, залишивши малечу напризволяще.

За словами Чоботаря, подружжя дало письмові розписки про те, що вони погоджуються з рішенням органу опіки і піклування про тимчасове відібрання дітей доти, доки не зроблять у будинку капітальний ремонт. Хоча, згідно із законодавством, а саме відповідно до ст. 170 Сімейного кодексу України, така згода є необов’язковою. Як каже Віталій, потерпілий, отримавши матеріальну допомогу за народження найменшого сина, витратив гроші на придбання телевізора, іоніки, мобільника. До речі, двох дітей, які перебували в райлікарні, минулого четверга відправили до чернівецького дитячого будинку. До цього додамо, що Марку і його дружина перебувають на обліку в наркологічному відділенні.

Обгоріла половина поверхні тіла

Нині потерпілий Аркадій Марку перебуває в реанімаційному відділенні райлікарні. Ось що сказав про стан обгорілого головний лікар Іван Шкробанець:

– Хворий у важкому стані, адже отримав опіки до сорока відсотків поверхні тіла. Я давно знаю його: коли не п’яний, то поводиться нормально, а вип’є – стає агресивним. Сім’я ця вкрай неблагополучна – діти потрапляють до нашої лікарні ледь не щомісяця, бо голодують, їх ніхто не доглядає.

Іван Васильович дозволив нам побувати в палаті, де перебуває хворий. Тулуб у нього покритий якоюсь білою маззю, праве око набрякло так, що його не видно. Однак Аркадій розмовляти може.

– Що вас примусило підпалити себе?

– А чому вони забрали в мене дітей і не віддають?

– Кажуть, що ви з дружиною п’єте, їх не доглядаєте та ще й б’єте дружину?

– Діти мають хату, а чи ми за ними не доглядаємо, то нехай вони самі про це скажуть. Дружину я не бив, лише штовхнув. Я працюю у людей, живемо добре і зараз робимо ремонт у хаті. Я мушу добитися, щоб мені повернули дітей. Скільки дітей безпритульних ходить Глибокою, але їх ніхто нікуди не забирає.

На завершення розмови Аркадій раптом звернувся до лікаря: "Негайно принесіть мені моїх дітей, хочу їх бачити!"

Ми вийшли з палати, бо у хворого знову почалися сильний біль і напад агресії. До нашої зустрічі Аркадія навідувала дружина, але, як сказали медсестри, поїхала додому. Однак у Волоці Лідію Онофрейчук ми не застали, малесенький будиночок був зачинений. Як розповіли сусіди, Аркадій неодноразово бив дружину, ганяючись за нею із сокирою.

За словами Віталія Чоботаря, нині у Глибоцькому районі офіційно на обліку перебуває 85 неблагополучних сімей, хоча насправді їх значно більше. Останній же випадок самоспалення на Глибоччині був ще у 70-х роках, коли мешканець одного із сіл, спіймавши дружину на подружній зраді, з розпачу запалив себе, але був врятований. Марку ж використав для підпалу півторалітрову пляшку бензину, яку вилив на себе, заховавшись за одну з ялин, що росте біля будинку райдержадміністрації.
Редактор: admin
24-11-2005, 20:40
Коментарів 0 Переглядів 1 709

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.