RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Обурення, підозри і праведний гнів. Активіст розповів, як депутати відбивали зацікавленість ЄБРР у співпраці з Чернівцями

Депутати Чернівецької міської ради блокували та ігнорували напрацювання місцевих незалежних громадських активістів, які вивчали діяльність Чернівецького тролейбусного управління. Натомість вся робота депутатського корпусу у питанні оновлення електротранспорту міста зводилась до того, щоб відбити зацікавленість Європейського банку реконструкції та розвитку у співпраці з Чернівцями.

Про це у коментарі кореспонденту molbuk.ua повідомив член незалежної групи активістів Леонід Прокопчук.

Обурення, підозри і праведний гнів. Активіст розповів, як депутати відбивали зацікавленість ЄБРР у співпраці з Чернівцями


Він повідомив, що у грудні 2016 року він та кілька інших чернівецьких активістів, які раніше займалися питаннями транспортної інфраструктури, вирішили дослідити діяльність ЧТУ.

"Ми зібралися незалежною групою, коли проект кредитування ЧТУ почав обростати величезною кількістю маніпуляцій і викривлень. Ми поставили собі завдання - розібратись в двох основних питаннях: чи дійсно вирішить комплекс заходів, який передбачений після отримання коштів, проблеми електротранспорту Чернівців та чи нестиме місто ризики від отримання кредиту? І якщо так - максимально широко оцінити їх та розглянути можливості мінімізації", - повідомив Прокопчук.

"Одночасно з вивчення стратегічних і фінансових питань - їздили в ЧТУ, дивились на стан речей, консультувались з їх фахівцями. Одним словом, намагались вивчити ситуацію і "в полях", і в "складних матеріях", - розповів активіст, повідомивши, до яких результатів дійшла його група:

"1. В ЧТУ відповідальний і фаховий колектив, який загруз в застарілих процесах і бюрократії. На вирішення цієї програми комплексно і на достатньо довгий термін, потрібні серйозні вливання на реформи.

2. Стан транспортного парку - критичний. В перспективі трьох років є загроза виходу з ладу близько 50 одиниць, і врятувати їх одними лише зусиллями працівників ЧТУ малоймовірно.

3. Кредит ЄБРР має прийнятні для міста умови і достатньо гнучкі механізми вирішення непередбачуваних кризових ризиків. Тобто, ні про яке "кредитне ярмо" не йдеться. Навіть в непередбачуваних ситуацій ЄБРР йшов назустріч позичальникам, і готовий був так діяти й по відношенню до Чернівців", - повідомив Л. Прокопчук.

"20 січня були широкі громадські обговорення з результатами аналізу. Медіа широко висвітлювало цю подію. Далі дуже скоро "магічним" чином з'явилась так звана "програма розвитку" електротранспорту. За формою вона була, фактично, переписана з попередньої, а за суттю - викликала безліч запитань від нашої групи", - каже активіст.

"Так як ця програма спиралась передусім на закупівлю вживаних тролейбусів моделей, які в Європі покидають ринок перевезень, її одразу загорнули в політичне прикриття "безкредитної альтернативи". Чи мала би запропонована депутатом програма дійсно вирішувати проблеми електротранспорту - було надто суперечливо. У випадку придбання великої кількості вживаних тролейбусів не можна абсолютно говорити про стратегічне планування розвитку електротранспорту. Бо жоден експерт незалежний не дає навіть приблизно оцінки щодо їх терміну служіння", - розповів Прокопчук.

"Ми просто не могли собі не дозволити розробити альтернативу програмі, де висвітлити насправді стратегічне і концептуальне багатоетапне рішення проблеми електротранспорту", - повідомив активіст. (Посилання на програму тут, додаток до неї тут)

Обурення, підозри і праведний гнів. Активіст розповів, як депутати відбивали зацікавленість ЄБРР у співпраці з Чернівцями


Леонід Прокопчук зауважив, що він з активістами понад місяць безрезультативно провів на засіданнях міськради.

"Розгляд питання відтерміновувався, як міг, і, судячи з усього, мав єдину мету - відбити у ЄБРР зацікавленість в співпраці з містом і унеможливити взяття кредиту в принципі", - розповів він.

"У результаті депутатський корпус наприкінці сесії, ввечері, вирішив не розглядати стратегії розвитку в комплексі, хоча на порядку денному було 4 взаємопов’язаних пункти. З цих питань було виокремлене питання кредитних гарантій, проголосовано "класичною" відмовою, решта - відправлено на до вивчення", - додав Прокопчук.

Він зазначив, що групу активістів жодного разу не запрошували на засідання робочої групи міськради з цього питання.

"Ні ми, ні громадськість, не могли прозоро ознайомитись з перебігом роботи", - сказав він.

"Сьогодні ж на сесії міськради вносяться з голосу (з голосу, Карл!) правки в програму, яка не була опублікована за 20 днів до розгляду, як того вимагає Регламент міськради. Та що говорити, вона взагалі не була опублікована! Це викликає одночасно і підозри, і обурення, і навіть праведний гнів", - каже Прокопчук.

"Поточний склад міської ради ризикує стати першим, який буде публічно і нахабно ігнорувати напрацювання громадських активістів. Якщо навіть думка активістів не береться до уваги - чи можна очікувати, що цей склад ради зважатиме на інтереси простих містян?", - додав активіст.

Фото: facebook.com/leonid.prokopchuk

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
20-04-2017, 21:26
Коментарів 0 Переглядів 6 896

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.