RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

А ми прорвалися

Увечері минулої п’ятниці молода підприємець з Чернівців Оксана Продан стала відомою на всю країну: більшість телеканалів показали її рішучий і відвертий виступ на зустрічі з прем’єр-міністром та іншими урядовцями. Ми запитали Оксану, чи важко було дістатися до вищої влади?

– Знайомі підприємці та партнери з Калинівського ринку просили мене допомогти сформулювати вимоги щодо останніх подій на митницях, коли їхній товар не міг прорватися з-за кордону, – розповідає Оксана. – Саме ініціатори з "Калинки" записали чернівецьку групу, в тому числі й мене, для участі в офіційній зустрічі у Кабміні.

Чесно кажучи, спочатку були побоювання і розчарування. Бо безпосередньо перед зустріччю виявилося, що половини заявлених людей з різних областей у списках немає, і нас просто не пропустять. Як на мене, це діяли ті, хто не хотів, щоби Тимошенко почула реальні проблеми реальних людей. Тільки інтригани не передбачили, що ми вже, іншими стали – нізащо не поступилися б. Я сказала перед входом до зали: хіба що винесете мене звідси, бо сама не піду! Пройшла. Потім мене не хотіли записати на виступ, сказали, що попередніх списків нема, хоча розпочали саме із підставних, промовців. Дуже я розчарувалася, гірко так стало: навіщо сюди їхала, коли знов усе, як за "совка"! Вирвала аркуш з блокнотика і надіслала до президії записку: "Прошу слова. Маю пропозиції".

Набридло ховатися

– Усі папірці контролювала Юлія Володимирівна. Чую, каже: "Слово надається заступникові директора ЗАТ "Укртранс-Чернівці" Оксані Продан". Так і потрапила на трибуну. У президії – міністри, урядовці, у залі – силовики, митники, податківці. Тимошенко попередила: регламент – 5 хвилин. Але насправді я говорила хвилин 15. Про те, наприклад, що тонна часнику коштує 400 євро, а її розмитнення – 650 євро. Про негативний вплив пільгових ставок, залежності від сертифікату походження, скажімо, щодо парфумерії та косметики. Адже виходить, що великим імпортерам завезти товар набагато дешевше, ніж дрібним, вони стають монополістами без конкурентів і штучно "накручують" ціни. Тому у нас пральний порошок і коштує набагато дорожче, ніж за кордоном. Говорила про зайві перепони, пов’язані із сертифікатом відповідності, гігієнічними висновками. Усі знають реальність, але обманюють і себе, і всіх навколо. Так само, як усі знають про хабарі, – ось ми вперше і говорили публічно, кому, скільки і за що даємо, якими обхідними шляхами ходимо.

Я хотіла вже піти, бо перебрала регламент, але і зал, і Юлія Володимирівна заохотили говорити далі. То розповіла, як один із наших підприємців вирішив принципово пройти усю потрібну офіційну процедуру на митниці, мав із собою достатньо грошей. Його однісіньку машину товару, єдину на той час на кордоні з охочих, весь персонал разом розмитнював з 9-ої вечора до 6-ої ранку! Було видно, що митники щиро хочуть навчитися працювати по-новому, та й їм це вигідно, бо ж останнім часом не виконують планів. Зрештою чоловік сплатив 44 відсотки вартості свого товару. Тобто автоматично його ціна зросла порівняно із закупівельною вже на стільки ж – і це тільки на кордоні! Хабарів ще просили і прикордонники, і екологи. Екологам не дав нічого, а прикордонникам здалося, що замало, то пригрозили, що наступного разу візьмуть подвійно.

Знаєте, усіх нас, хто сидів у залі, поважно називали імпортерами. Цим людям уперше посвітліло. Адже досі їх змушували почуватися справжніми контрабандистами, нав’язували тіньові схеми. Вони жили у страху, офіційно не могли показати свої реальні статки, фальшували документи тощо. Насправді вони хочуть діяти чесно і прозоро, платити прозоро, а не "на лапу". Саме заради цього вони й виходили на майдани у "помаранчеві" дні.

Зобов’язання

на рівних

– Ви і решта учасників зібрання задоволені його результатами?

– Так, у нас багато оптимізму. Тому що є конкретні рішення. Ми прийняли Протокол про взаємне порозуміння між Кабміном і підприємцями-імпортерами. Нам пообіцяли:

n суттєво зменшити ставки мита, що завадить контрабанді і суттєво знизить ціни на споживчому ринку;

n скоротити митні процедури до 1 години;

n усунути пільгові ставки;

n встановити багатоканальний телефон, за яким можна оперативно повідомляти про порушення на митниці ("І відповідати за нього будуть люди, яким я дуже довіряю", – запевнила нас Юлія Тимошенко).

Підприємці, зі свого боку, взяли такі зобов’язання:

n показувати реальні ціни імпортованих товарів;

n сплачувати податки;

n не давати хабарів.

Довіру викликав і виступ міністра економіки Сергія Терьохіна. Він визнав помилковість того проекту, який розроблявся раніше за його участі. Визнав, що митні збори в державах-членах Світової організації торгівлі у 7-8 разів менші, ніж наші, а ми мусимо наближатися до європейських норм. Міністерство економіки вже підготувало відповідний законопроект про скасування митних зборів. Він має набути чинності 1 липня.

– У повідомленнях інформ-агентств прозвучало, що прем’єр просто у залі пропонувала найактивнішим промовцям роботу на митниці.

– Я поскаржилася, що насправді зал хотіли "зачистити", не пропускали до відвертої бесіди. Коли вже сходила з трибуни, Юлія Володимирівна сказала: "Дякуємо, що не побоялися бути відвертими, хоча у залі багато чільників із силових структур. Хіба таких людей, як ви, можна зупинити?! Пропоную вам посаду у митній службі – підете?". Я відмовилася.

– Чому ж?

– Просто я за натурою не контролер. 
Редактор: admin
3-03-2005, 21:45
Коментарів 0 Переглядів 1 594

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.