RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сильний безперервний біль у попереку, що переходить у пахову ділянку, стегно – так виявляє себе ниркова колька, гострий прояв сечокам’яної хвороби. Що слід робити, щоби вас не спіткала така неприємність, – дізнайтеся з нашої розмови з лікарем-урологом, професором БДМУ Валерієм Зайцевим.
– Як іще, крім ниркової кольки, виявляється сечокам’яна хвороба?
– Якщо камінці в нирках невеликі, клінічним проявом хвороби найчастіше є все ж таки ниркова колька. Камінець виходить у сечовід, перекриває витік сечі, нирка набрякає, виникає біль. Але не раз бувало, що до нас в урологічне відділення потрапляли люди з тупим болем у попереку, причиною якого були великі камені, які давно формувалися і нічим себе не виявляли. Водночас тупий біль у попереку може бути виявом багатьох інших хвороб. Тому в такій ситуації призначається ультразвукове дослідження. Це найпоширеніший та найдоступніший метод діагностування сечокам’яної хвороби. Адже УЗД-апарати тепер є в кожному районному центрі, і за 15 хвилин можете обстежитися. Інші річ, як реагують люди на результати цих обстежень. Якщо, наприклад, є "множинні конкременти діаметром 3-4 мм", пацієнт у паніці біжить додому і каже рідним, що у нього всі нирки забиті камінням. Насправді це не слід сприймати як трагедію. І навіть якогось серйозного лікування тут не треба. Головне, що можна порекомендувати за такого діагнозу – вживати якомога більше рідини, від 2,5 літра на день. Звісно, за відсутності протипоказань з боку серцево-судинної системи. Зараз доведено, що кількість рідини, яку ми вживаємо, – один із найголовніших чинників виникнення сечокам’яної хвороби: що менше рідини – то більше шансів, що каміння в нирках утвориться. Адже нирки виділяють солі – це нормальний процес. І якщо ці солі розчинені у великій кількості сечі, вони не випадуть в осад, не зліпляться і не перетворяться на камінці. І навпаки.
– Якщо камінці утворюються не в нирках, а в сечовому міхурі, це інакше виявляється?
– Якщо камінь утворився в сечовому міхурі – це обов’язково пов’язано з якимись іншими проблемами. Найчастіше таке трапляється у чоловіків і пов’язано зі збільшенням простати: вікова гіперплазія чи новоутворення. Через це порушується відтік сечі, накопичуються солі в сечовому міхурі й утворюються камінці. У жінок така проблема виникає надзвичайно рідко, і найчастіше це камінці, що утворилися на якихось сторонніх тілах. Йдеться про шовний матеріал, наслідки операцій, лікарських маніпуляцій. У нас була молода пацієнтка з каменем у сечовому міхурі, і виявилося, що утворився він на... шматочку внутршньоматкової спіралі, яку їй поставив гінеколог 11 років тому. Та спіраль не лише пошкодила стінку матки, а ще й "помандрувала" в черевній порожнині до сечового міхура. Дивовижно, що ця історія не закінчилася трагічно.
– У народі вважається, що камінці загрожують тим, хто полюбляє солоне...
– Причини виникнення сечокам’яної хвороби чітко не встановлені. Це можуть бути вроджені особливості: порушення ферментних обмінів, анатомічні аномалії нирок. З іншого боку, сечокам’яну хворобу з утворенням сечокислих каменів, уратів, у XVIII-XIX століттях називали хворобою благополуччя. Вважалося, що вона переслідує людей, які достатньо багаті, щоби дозволити собі їсти багато м’яса, жирної їжі. А у бідняків, які споживали те, що росте на городі, каміння в нирках утворювалося рідше. Тож багато м’яса, а особливо субпродуктів – це ризик. У них містяться так звані пурини, які в нашому організмі перетворюються на речовини, з яких формуються камені. Певна кількість речовин, з яких формуються камені, міститься в міцному чаї, міцній каві. Є певна загроза у зловживанні продуктами з високим вмістом кальцію, а також полуницею, смородиною. Однак усі ці дієтичні рекомендації, так би мовити, неостаточні. Єдине, що точно доведено, – це кількість рідини. У нашому відділенні в липні-серпні зростає кількість пацієнтів з нирковою колікою. Річ у тім, що під час спеки ми втрачаємо багато води з потом, а поповнити її запаси забуваємо. Сеча стає більш концентрованою, солі зліплюються, утворюються камінці.
Редактор: admin
22-02-2007, 14:42
Коментарів 0 Переглядів 13 349

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.