Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
При розладах кишківника лікарі дедалі частіше ставлять діагноз "дисбактеріоз". Чому виникає дисбактеріоз і як цього уникнути, ми запитали у завідувача відділення кишкових інфекцій обласної дитячої лікарні Валерія БОЛТЕНКОВА.
Не лікуємо, а корегуємо
– Варто розрізняти такі поняття, як дисбактеріоз та дисбіозна реакція, – пояснює Валерій Болтенков. – Частіше у людей буває дисбіозна реакція – короткочасне порушення складу нормальної мікрофлори. Триває це приблизно тиждень, а потім дисбіозна реакція самовільно зникає і нормалізується, її не потрібно лікувати. А ось дисбактеріоз – це стан (але не хвороба), який характеризується порушенням у кишківнику кількості мікроорганізмів у бік збільшення небезпечних мікробів.
Нормальна мікрофлора – це мікроби, які є "солдатами" кишківника і борються з інфекцією, небезпечними мікробами. Окрім того, нормальна мікрофлора кишківника допомагає утилізувати холестерин та токсини, виробляє деякі вітаміни, постійно тримає у тонусі імунітет тощо. У здорової людини у шлунково-кишковому тракті живуть мікроорганізми, з яких майже 99,9 відсотка корисні для нашого організму і лише 0,1 відсотка є небезпечними.
Тривала важкість
у шлунку – головний прояв
– Якщо людина понад тиждень відчуває важкість у шлунку, яка супроводжується діареєю чи, навпаки, закрепами, – це ознаки дисбактеріозу, – розповідає Валерій Болтенков. – Аналізи для визначення дисбактеріозу роблять в обласній санепідемстанції. Але я вважаю, що їх не потрібно робити всім. Спочатку варто звернутися до інфекціоніста, який визначить стан людини і призначить належне обстеження та лікування.
Дисбактеріоз, до речі, потрібно не лікувати, а корегувати, тому що лікувати потрібно основне захворювання. Дисбактеріоз може виникнути через неправильне харчування та хронічні і гострі захворювання кишково-шлункового тракту. Окрім того, часто причиною дисбактеріозу стає вживання антибіотиків. Вживаючи їх, людина вбиває 50 відсотків корисної мікрофлори. До речі, причиною дисбактеріозу може стати і стрес. Коли людина нервує, в організмі виділяються хімічні речовини, які пригнічують мікрофлору кишківника. Частіше дисбактеріоз проявляється у зимово-весняний період, коли організму не вистачає вітамінів. Але у будь-якому разі потрібно проконсультуватися з приводу лікування з фахівцем.
Кисла капуста – для нормального обміну речовин
Зараз часто пропонують при дискомфорті у шлунку вживати біокефіри чи біойогурти. Всі кисломолочні продукти є корисними для кишківника – стверджують медики. А щодо біопродуктів, то найкраще при дисбактеріозі вживати кефір, який містить біфідо- та лактофлору. Це повинні вказувати на етикетці. Звісно, кисломолочні продукти не панацея, але дуже хороша профілактика.
Для нормалізації обміну речовин потрібно у свій раціон включати такі продукти, як м’ясо, капусту, особливо кислу, приправи – хрін, редьку, цибулю, часник, які містять бактеріостатичні активні речовини, що стимулюють секрецію шлунка, підшлункової залози та печінки.
Позитивно на хворий кишківник впливає свіжоприготовлений сир, насичений солями кальцію: на 1 літр молока, що закипіло, потрібно додати шість подрібнених таблеток лактату кальцію.
Каші при дисбактеріозі варять без додавання молока. Гречка найбільш багата пектином, і тому дуже корисна при кишкових розладах.
Рейтинг:
(голосів: 1)
18-01-2007, 13:09
Коментарів 0 Переглядів 4624

Теги -
Новини партнерів:
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Відчуття міста
Ми соромимося цієї історії, уникаємо її, бо не відчуваємо місто повністю.
Loading...
3 компанії у Чернівцях з офіційного працевлаштування за кордоном ( на правах реклами)

Уже давно плануєте поїхати на роботу за кордон, але боїтеся невідомості, відсутності підтримки та великої кількості паперової роботи?
Лісівники та природоохоронці святкували разом! (прес-реліз)

Професійне свято та 25-річчя з дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства лісівники краю масштабно відзначили минулої суботи в Боздоському парку в Ужгороді.
Буковинська кухня: 8 "смачних" пропозицій від ресторанів у Чернівцях (на правах реклами)

Для своїх постійних клієнтів і приїжджих гостей буковинські ресторани охоче пропонують найсмачніші наїдки Буковинського краю та свої фірмові страви
"La mulți ani": у нас завжди смачно й по-домашньому! (на правах реклами)

Тут відвідувачам пропонують молдавську та європейську кухні. Окрім смачної їжі, особливу атмосферу створить інтер’єр.
Ми гарантуємо гідні умови праці та нове обладнання, офіційне працевлаштування, заробітну плату від 6000 до 10000 грн
Європейське швейне підприємство "Бібі Фешн" запрошує на роботу (на правах реклами)