При розладах кишківника лікарі дедалі частіше ставлять діагноз "дисбактеріоз". Чому виникає дисбактеріоз і як цього уникнути, ми запитали у завідувача відділення кишкових інфекцій обласної дитячої лікарні Валерія БОЛТЕНКОВА.
Не лікуємо, а корегуємо
– Варто розрізняти такі поняття, як дисбактеріоз та дисбіозна реакція, – пояснює Валерій Болтенков. – Частіше у людей буває дисбіозна реакція – короткочасне порушення складу нормальної мікрофлори. Триває це приблизно тиждень, а потім дисбіозна реакція самовільно зникає і нормалізується, її не потрібно лікувати. А ось дисбактеріоз – це стан (але не хвороба), який характеризується порушенням у кишківнику кількості мікроорганізмів у бік збільшення небезпечних мікробів.
Нормальна мікрофлора – це мікроби, які є "солдатами" кишківника і борються з інфекцією, небезпечними мікробами. Окрім того, нормальна мікрофлора кишківника допомагає утилізувати холестерин та токсини, виробляє деякі вітаміни, постійно тримає у тонусі імунітет тощо. У здорової людини у шлунково-кишковому тракті живуть мікроорганізми, з яких майже 99,9 відсотка корисні для нашого організму і лише 0,1 відсотка є небезпечними.
Тривала важкість
у шлунку – головний прояв
– Якщо людина понад тиждень відчуває важкість у шлунку, яка супроводжується діареєю чи, навпаки, закрепами, – це ознаки дисбактеріозу, – розповідає Валерій Болтенков. – Аналізи для визначення дисбактеріозу роблять в обласній санепідемстанції. Але я вважаю, що їх не потрібно робити всім. Спочатку варто звернутися до інфекціоніста, який визначить стан людини і призначить належне обстеження та лікування.
Дисбактеріоз, до речі, потрібно не лікувати, а корегувати, тому що лікувати потрібно основне захворювання. Дисбактеріоз може виникнути через неправильне харчування та хронічні і гострі захворювання кишково-шлункового тракту. Окрім того, часто причиною дисбактеріозу стає вживання антибіотиків. Вживаючи їх, людина вбиває 50 відсотків корисної мікрофлори. До речі, причиною дисбактеріозу може стати і стрес. Коли людина нервує, в організмі виділяються хімічні речовини, які пригнічують мікрофлору кишківника. Частіше дисбактеріоз проявляється у зимово-весняний період, коли організму не вистачає вітамінів. Але у будь-якому разі потрібно проконсультуватися з приводу лікування з фахівцем.
Кисла капуста – для нормального обміну речовин
Зараз часто пропонують при дискомфорті у шлунку вживати біокефіри чи біойогурти. Всі кисломолочні продукти є корисними для кишківника – стверджують медики. А щодо біопродуктів, то найкраще при дисбактеріозі вживати кефір, який містить біфідо- та лактофлору. Це повинні вказувати на етикетці. Звісно, кисломолочні продукти не панацея, але дуже хороша профілактика.
Для нормалізації обміну речовин потрібно у свій раціон включати такі продукти, як м’ясо, капусту, особливо кислу, приправи – хрін, редьку, цибулю, часник, які містять бактеріостатичні активні речовини, що стимулюють секрецію шлунка, підшлункової залози та печінки.
Позитивно на хворий кишківник впливає свіжоприготовлений сир, насичений солями кальцію: на 1 літр молока, що закипіло, потрібно додати шість подрібнених таблеток лактату кальцію.
Каші при дисбактеріозі варять без додавання молока. Гречка найбільш багата пектином, і тому дуже корисна при кишкових розладах.
18-01-2007, 13:09
4
6 367