RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

При розладах кишківника лікарі дедалі частіше ставлять діагноз "дисбактеріоз". Чому виникає дисбактеріоз і як цього уникнути, ми запитали у завідувача відділення кишкових інфекцій обласної дитячої лікарні Валерія БОЛТЕНКОВА.
Не лікуємо, а корегуємо
– Варто розрізняти такі поняття, як дисбактеріоз та дисбіозна реакція, – пояснює Валерій Болтенков. – Частіше у людей буває дисбіозна реакція – короткочасне порушення складу нормальної мікрофлори. Триває це приблизно тиждень, а потім дисбіозна реакція самовільно зникає і нормалізується, її не потрібно лікувати. А ось дисбактеріоз – це стан (але не хвороба), який характеризується порушенням у кишківнику кількості мікроорганізмів у бік збільшення небезпечних мікробів.
Нормальна мікрофлора – це мікроби, які є "солдатами" кишківника і борються з інфекцією, небезпечними мікробами. Окрім того, нормальна мікрофлора кишківника допомагає утилізувати холестерин та токсини, виробляє деякі вітаміни, постійно тримає у тонусі імунітет тощо. У здорової людини у шлунково-кишковому тракті живуть мікроорганізми, з яких майже 99,9 відсотка корисні для нашого організму і лише 0,1 відсотка є небезпечними.
Тривала важкість
у шлунку – головний прояв
– Якщо людина понад тиждень відчуває важкість у шлунку, яка супроводжується діареєю чи, навпаки, закрепами, – це ознаки дисбактеріозу, – розповідає Валерій Болтенков. – Аналізи для визначення дисбактеріозу роблять в обласній санепідемстанції. Але я вважаю, що їх не потрібно робити всім. Спочатку варто звернутися до інфекціоніста, який визначить стан людини і призначить належне обстеження та лікування.
Дисбактеріоз, до речі, потрібно не лікувати, а корегувати, тому що лікувати потрібно основне захворювання. Дисбактеріоз може виникнути через неправильне харчування та хронічні і гострі захворювання кишково-шлункового тракту. Окрім того, часто причиною дисбактеріозу стає вживання антибіотиків. Вживаючи їх, людина вбиває 50 відсотків корисної мікрофлори. До речі, причиною дисбактеріозу може стати і стрес. Коли людина нервує, в організмі виділяються хімічні речовини, які пригнічують мікрофлору кишківника. Частіше дисбактеріоз проявляється у зимово-весняний період, коли організму не вистачає вітамінів. Але у будь-якому разі потрібно проконсультуватися з приводу лікування з фахівцем.
Кисла капуста – для нормального обміну речовин
Зараз часто пропонують при дискомфорті у шлунку вживати біокефіри чи біойогурти. Всі кисломолочні продукти є корисними для кишківника – стверджують медики. А щодо біопродуктів, то найкраще при дисбактеріозі вживати кефір, який містить біфідо- та лактофлору. Це повинні вказувати на етикетці. Звісно, кисломолочні продукти не панацея, але дуже хороша профілактика.
Для нормалізації обміну речовин потрібно у свій раціон включати такі продукти, як м’ясо, капусту, особливо кислу, приправи – хрін, редьку, цибулю, часник, які містять бактеріостатичні активні речовини, що стимулюють секрецію шлунка, підшлункової залози та печінки.
Позитивно на хворий кишківник впливає свіжоприготовлений сир, насичений солями кальцію: на 1 літр молока, що закипіло, потрібно додати шість подрібнених таблеток лактату кальцію.
Каші при дисбактеріозі варять без додавання молока. Гречка найбільш багата пектином, і тому дуже корисна при кишкових розладах.
Редактор: admin
18-01-2007, 13:09
Коментарів 4 Переглядів 6 367

Теги -
Hаписав: Гість Анастасія, Коментарів: 0, Новин: 0, 11 листопада 2022 18:09
В новині:
Через неправильне харчування, прийому антибіотиків і стресів дисбактеріоз набув широкого поширення. Необхідно бути більш уважним до свого здоров'я. Я, наприклад, після прийому антибіотиків завжди Актив Флора бебі пропиваю для відновлення мікрофлори кишечника. Дуже хороший пробіотик.

Hаписав: Маргарита, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 лютого 2023 11:01
В новині:
Все правильно написано! Через неправильне харчування, прийом антибіотиків і стресів дисбактеріоз набув широкого поширення. Необхідно бути уважнішим до свого здоров'я. Я, наприклад, після прийому антибіотиків завжди Актив Флора Дуо пропиваю для відновлення мікрофлори кишечника. Дуже добрий пробіотик.

Hаписав: Свiтлана, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 травня 2023 21:58
В новині:
Причин для дисбактеріозу може бути багато. У мене така проблема сталася через неправильне харчування. Звичайно, я стала налагоджувати правильний прийом їжі, а ще лікарка сказала пропити курс Актив Флора дуо, для відновлення мікрофлори в кишечнику. Хочу сказати, що все нормалізувалося досить швидко!

Hаписав: Ксенiя, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 червня 2023 16:33
В новині:
Завжди погано переносила прийом антибіотиків. А тут призначили курс пропити минулого місяця... Через пару днів прийому почалося "веселощі": пронос, здуття... Наче мені причини прийому антибіотиків мало. Актив флора Дуо став моїм порятунком! Єдиний відомий мені препарат, в якому поєднуються пробіотик та пребіотик. Приймати також дуже зручно - капсулу випив, водою запив і все. Почуваюся набагато краще!

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.