RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З-поміж шістьох сотень дітей, які щороку потрапляють до обласної дитячої лікарні з отруєннями, двісті – отруюються ліками, переважно це 1-5-річні малюки. Зазвичай отруєння стаються через те, що діти можуть легко знайти ліки. Але трапляються випадки, коли до проблем зі здоров’ям призводить "самодіяльність" батьків.

Для закапування

носа використовуйте піпетку

Трирічного Сергійка до обласної дитячої лікарні привезли блідим, він два дні нічого не їв, не пив і майже весь цей час спав. Коли лікарі почали розпитувати у мами, що ж могло призвести до таких симптомів, жінка розповіла, що у хлопчика був нежить, і вона закапувавала йому ніс. Подивившись на упаковку, лікарі виявили, що замість дитячих крапель для носа мама випадково купила дорослі.

– Краплі для носа часто призводять до таких проблем, – каже завідувач відділення інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Юрій Щасливий. – Причиною зазвичай стає дозатор. Якщо раніше краплі для носа потрібно було капати з допомогою піпетки, і мама знала, що вона закапала дитині потрібну дозу, то тепер через дозатор важко зорієнтуватися, яка кількість ліків потрапила до носика дитини.

Вже нинішнього року до нас із отруєнням від крапель для носа потрапило понад 10 дітей, а з похолоданням кількість маленьких пацієнтів може зрости. Тож хотілося би порадити батькам: аби уникнути неприємностей, намагайтеся купувати краплі для носа, які потрібно закапувати за допомогою піпетки, чи користуватися спреями або мазями від нежитю, але обов’язково перевірте в аптеці, чи це дитяча форма ліків.

Антибіотики призводять

до побічних дій

– Дуже обережно потрібно ставитися до жарознижувальних ліків для дітей, таких, як, наприклад, парацетамол. Вони небезпечні тим, що можуть порушити функцію печінки, – стверджує доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Олена Колоскова. – Аспірин при вірусній інфекції взагалі не варто давати дітям до 17 років. Дитячий організм непередбачуваний, він дуже чутливий до ліків, іноді одна таблетка аспірину може призвести до порушень функцій мозку та печінки.

На щастя, останнім часом зменшилася кількість отруєнь антибіотиками. Але ми частіше стикаємося з побічними діями антибіотиків у дітей – алергіями, проблемами з кишківником.

– Багато батьків помилково вважають, що антибіотики мають профілактичну дію. Але хочу зазначити, що використовувати їх потрібно лише за призначенням лікаря, адже вони "пригнічують" в організмі корисну мікрофлору, – каже Олена Костянтинівна.

Зашкодити можуть

і вітаміни

10-річну Олену до реанімації дитячої обласної лікарні привезли у важкому стані. Комп’ютерна томографія засвідчила набряк мозку. Лікарі вже думали про операцію, але раптово виявилося, що протягом трьох місяців батьки давали дитині вітамін А. Коли припинили його вживання, через декілька днів усі симптоми, на щастя, зникли. Діагноз – передозування вітаміну А.

Безпечні, на перший погляд, вітаміни можуть завдати багато шкоди дитині, особливо це стосується жиророзчинних вітамінів А, Е, D.

– Суворо потрібно дозувати вітамін D3 , особливо у спиртовому розчині, які призначено для профілактики і лікування рахіту. Потрібно щільно закривати пляшечку, – радить лікар, – адже спирт має здатність вивітрюватися, і тоді концентрація вітаміну збільшується, що досить небезпечно.

Ховайте ліки від дітей

– Ми значно більше боїмося дорослих ліків, адже саме ними найчастіше отруюються діти, – каже Юрій Щасливий. – Дитячі ліки малюкам відкрити важко, а ось дорослі ліки – значно легше. Іноді батьки забувають заховати ліки, і чомусь часто на видному місці залишають антидепресанти та гіпотензивні препарати. Наприклад, такий гіпотензивний препарат, як клофелін, легко відкривається, він солодкий на смак, і діти п’ють його із задоволенням. А це призводить до зниження тиску та серцевої недостатності. Тому я вкотре хочу закликати ховати якнайдалі від дитячих очей будь-які ліки, бо саме через неуважність батьків іноді потерпають діти.


Перша допомога

- Якщо ви помітили, що поведінка дитини раптово змінилася, тобто вона стала занадто збудженою або, навпаки, сонливою, одразу спробуйте з’ясувати причину. А за таких симптомів, як в’ялість, пітливість, нудота обов’язково зверніться до лікаря.

- Якщо ви побачили, як дитина ковтнула ліки, одразу дайте їй випити багато рідини, щоби викликати блювання. Допоможе у такій ситуації і активоване вугілля. Також батьки негайно і в будь-який час можуть звернутися за порадою до нас – у відділення інтенсивної терапії за номером 52-72-34.

Редактор: admin
24-11-2005, 20:29
Коментарів 0 Переглядів 4 708

Теги -

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.