RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На прохання наших читачів ми починаємо серію публікацій про можливості Чернівецького діагностичного центру. Ви дізнаєтеся, які саме обстеження можна там здійснити і на яких умовах. На п’ятому поверсі – 501-520 кабінети – розташоване відділення функціональної діагностики. У ньому здійснюють майже 24 дослідження, за допомогою яких можна цілком обстежити серце, голову, верхні та нижні кінцівки, нервову систему й органи дихання.

Цього разу зосередемо увагу на обстеженні голови. У відділенні функціональної діагностики, залежно від хвороби, для обстеження голови існує п’ять видів досліджень.

Буковинці потерпають від вегетосудинної дистонії

Якщо у людини часто болить голова через зміну погоди або після того, як вона перенервувала, якщо часто підвищується артеріальний тиск, з’являється шум у вухах, гострий головний біль, трапляються запаморочення до непритомності, турбує мігрень, насамперед потрібно звернутися до невропатолога, – радить завідувач відділення функціональної діагностики Марія ГІНГУЛЯК. – А вже лікар кваліфіковано визначить, який із методів діагностики (зокрема, реонцефалографію, ехоенцефалоскопію, електроенцефалографію, доплерографічне дослідження чи кольорове дуплексне сканування судин) необхідно призначити пацієнтові для уточнення діагнозу.

Буковинці потерпають від вегетосудинної дистонії, яка може бути ознакою інших захворювань.

– Дуже важливо встановити причину цього захворювання, – каже Марія Олександрівна. – У цьому допомагає комплексне дослідження. Таким хворим насамперед роблять реонцефалографію. Це допомагає оцінити тонус судин (постійний він чи змінюється), пульсове кровонаповнення (чи достатній кровопотік іде до голови, чи достатній відтік крові від голови). Важливою процедурою є також ехоенцефалоскопія, яка допомагає визначити внутрішньочерепний тиск та зміщення структур мозку.

Якщо людина часто непритомніє, її варто обстежити з допомогою електроенцефалографії, що допомагає визначити патологічне вогнище у мозку.

Жінки звертаються

з мігренню

Хворим з атеросклерозом, інсультом та тим, у кого є різниця артеріального тиску на верхніх кінцівках, необхідно здійснювати доплерографію та кольорове дуплексне сканування судин. Ці методи визначають, чи немає в артеріях "бляшки", яка утворюється зазвичай через надмір холестерину у крові і заважає нормальному кровопостачанню.

Багато жінок звертаються з мігренню, тобто з болем в одній половині голови. При такому захворюванні застосовується теж дуплексне сканування, яке дає можливість встановити прямі ехографічні ознаки цього захворювання.

За словами завідувача відділення функціональної діагностики Марії Гінгуляк, "благодійні внески" від різних осіб за обстеження у середньому становлять від 5 до 60 гривень, все залежить від затрат на дослідження. Але переважно пацієнтами є незаможні люди.

– Ми ще "не доросли" до того, щоби обслуговування було цілком платним, – вважає Марія Олександрівна.


Для обстеження голови необхідно:

- не вживати ліків за 24 години до обстеження

- не пити каву за добу до обстеження

- не палити за добу до обстеження

- мати при собі попередні дослідження для порівняння

- мати при собі рушник.



Як потрапити на обстеження

Чернівецький обласний медичний діагностичний центр існує вже 15 років. Тут можна пройти понад сто обстежень. За два місяці нинішнього року лікувальний заклад здійснив понад 60 тисяч обстежень безкоштовно та 5 тисяч – за так званими "благодійними внесками".

– Діагностичному центру не вистачає фінансування, – каже головний лікар Анатолій Вдовічен. – Саме тому існує таке явище, як "благодійні внески".

Зазвичай до діагностичного центру для детального обстеження направляють лікарі. У такому разі достатньо звернутися до реєстратури і дізнатися, коли зможуть прийняти пацієнта. Якщо пощастить – обстежитеся одразу, а ні – то чекати своєї черги на деяких видах обстеження можна іноді до трьох тижнів. Якщо ж обстеження потрібне терміново, питання розв’язується через адміністрацію. Позачергово обстежуються чорнобильці, афганці, інваліди, юнаки призовного віку та ургентні хворі, тобто ті, хто відчуває гострий біль.

Є інший вихід – звернутися без направлення у консультативний відділ на першому поверсі, де лікарі-консультанти визначать, які обстеження необхідні.

Редактор: admin
3-03-2005, 21:30
Коментарів 0 Переглядів 4 899

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.