RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Будуть навесні позачергові вибори до Верховної Ради чи ні – ще невідомо, але вторинні ознаки такого розвитку подій уже з’явилися: на Буковину ( як область найменш цікаву в електоральному сенсі) уже почали наїжджати політичні гастролери, а в лексиконах більшої частини політиків зарябіло від усього "європейського". Якісь європейські україни, платформи, перспективи, вибори, стандарти, норми… Перше, що від усього цього спадає на думку, чому "європейське", а не, скажімо, "азіатське"? Адже ХХІ сторіччя, за твердженням далекоглядних аналітиків, – це вік Азії. Вже підраховано, що за десяток-другий років Індія за економічними показниками вийде на третє місце в світі, де перше і друге займатимуть, відповідно, Китай і США, а сумарний обсяг ВВП країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай) перевищать обсяг країн "Великої сімки". Або взяти нинішніх так званих азійсько-тихоокеанських "тигрів", одна Корея чого варта, навіть така, як є, поділена по своєму горизонтальному "дніпру"?! А якщо вже ми зачепили болючу тему національної роздрібненості, то успішним прикладом об’єднання десятків народностей, що живуть на тисячах островів, у єдину націю може служити Індонезія. Правда, там понад тридцять років при владі перебував президент-антикомуніст Сухарто, який мав значно більше повноважень, ніж право накладати вето на закони, яке до того ж легко долається за допомогою колишніх союзників. Кажуть, азіатська модель передбачає багато свободи для економіки і зовсім мало демократії, але це ще невідомо, що краще. В Україні, особливо після Майдану, достатньо свободи слова і демократії, але за рівнем свободи економічної нас випереджає комуністичний Китай, а за ступенем інвестиційної привабливості – лукашенківська Білорусь. Краще, звичайно, аби і демократія, і вільний ринок, але поєднувати це не вдається не лише Україні, тому доводиться вибирати. Європі, ось вдається, але нам, чесно кажучи, до неї далеко. Географічно, звісна річ. Україна – країна європейська, але все решта… Одне слово, єврооптимістам я пропоную проїхатися автобусом Чернівці – Тернопіль і на кожній зупинці відвідувати туалет, простий безкоштовний придорожній… А це вам не якийсь задрипаний Донбас, це – майже Захід.
Але ми відхилилися від теми. Незважаючи не те, що офіційна назва нашої держави просто "Україна", в політичному обігу без якогось прикметника вона, схоже, не може існувати. Україна – держава і козацька, і радянська, і самостійна, і соціалістична, і християнська, і слов’янська, і індустріальна, і літературна… Наразі, як уже було казано, активно зловживаєтся терміном "європейська", до того ж як правими, так і лівими політиками. З усього цього випливає страшна підозра: політичний клас України, особливо владна його частина так багато й безвідповідально триндить про Європу для того, аби остаточно спрофанувати саму ідею європейського вибору. Бо, якщо так реально, кому в Україні потрібні системні євросоюзівські стандарти? Населенню, народу, людям? Однозначно, так! Політикам, можновладцям, олігархам? Однозначно, ні! Останні в економічному сенсі і так мають усе євро-, а ось у сфері суспільно-політичного обігу на них чигає багато неприємних європейських норм, як от: рівність усіх перед законом, неможливість "решать вопросы" через кума, неефективність телефонного права, немислимо низький рівень корупції, незрозуміла їм культура, зрештою, просто необхідність відповідати за свої слова, не в кримінально-бандитському, а в цивілізаційно-людяному розумінні. Тому – говорять! До речі, ця технологія уже пройшла успішне випробування у відносинах по лінії Україна-НАТО. За "антинародного" кумівського режиму про це говорили, але мало, і водночас Україна поволі та неухильно наближалася до членства в Альянсі. Коли ж про це – хором – заговорили і прихильники, і противники НАТО, залучаючи до цього мало обізнане в суті питання населення, поступ по суті припинився, на ризькому саміті НАТО Україну не запросили до Плану набуття членства, як прогнозувалося. Тож краще жувати швейцарський сир і норвезьку рибу (Швейцарія і Норвегія, не члени ЄС, мають найвищий у світі рівень життя), ніж говорити.
Редактор: admin
1-02-2007, 13:46
Коментарів 0 Переглядів 1 902

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.