RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що буде із цінами, кредитами та нашими заощадженнями 2007 року? Спрогнозувати це попросили місцевих фахівців у сфері фінансів, цін та нерухомості.
Бензин і комунальні послуги дорожчати не повинні
– Якщо говорити про ціни, то нинішній початок року більш оптимістичний, ніж торішній, – вважає начальник Державної інспекції з контролю за цінами в області Віктор ЛАЩАК. – У продуктовій групі товарів нинішнього року не очікується значних змін. Те, що мало подорожчати через зростання цін на енергоносії, уже подорожчало торік. Пально-мастильні матеріали, сподіваюся, теж не стануть дорожчі, бо уряд уклав меморандум з нафтотрейдерами про те, що ціни не зростатимуть. На енергоносії стрибків цін також поки що не очікується. Єдине, що в бюджеті закладено зростання заробітної плати, і цей відсоток росту доходів у кінцевому підсумку може вплинути на ціни, але серйозного подорожчання не повинно бути.
Плата за комунальні послуги у місті обіцяє залишитися стабільною, бо тарифи на воду й тепло тут приведено до рівня економічно обгрунтованих цін. Хіба що зміниться вартість газу чи електроенергії. Чи зміниться квартплата (тепер чернівчани платять 46 копійок за квадратний метр житла), буде відомо до кінця місяця. Наразі тривають перевірки у міських ЖРЕПах.
А у сільських районах області ще не всюди встановлено економічно обгрунтовані тарифи. Тому там їх ще можуть переглядати, скажімо, зараз вивчають тарифи на теплопостачання у Берегометі Вижницького району.
Кредити можуть подешевшати
– Ймовірно, курс долара повинен трохи зрости, це пов’язано і з ціною на газ, і з іншими чинниками. А курс євро прогнозувати важко, це валюта досить нестабільна. До Європейського Союзу входить багато держав, тож курс європейської валюти залежить від ситуації у кожній з них. Що ж до кредитних ставок, то сьогодні немає передумов для того, щоби вони підвищувалися. Загалом же ситуація у фінансовій сфері наступного року залежатиме від багатьох чинників, насамперед – від політики, від тих реформ, які здійснюватимуться в державі, – вважає Раїса ЮРІЙЧУК, директор Чернівецької обласної філії акціонерного комерційного банку соціального розвитку "Укрсоцбанк".
– Сподіваємося, що гривня 2007 року буде стабільною. У нашій державі важко щось прогнозувати, але бюджет підписано, тож, гадаю, причин для різких коливань курсу немає. Можливо, й будуть зміни курсу на декілька копійок національної валюти щодо долара, але принаймні ще одного жовтневого спаду бути не повинно. Євро – валюта менш стабільна, порівняно з доларом, її курс частіше змінюється.
Для кредитних ставок січень – мертвий місяць. А ось у лютому-березні, гадаю, вони почнуть падати. Конкуренція сьогодні в області між банками досить велика, і якщо кредитні ставки не будуть зменшуватися, то просто ніхто не захоче брати кредитів. Взагалі вартість кредитів залежить від сезону. Восени і взимку ставки, зазвичай, трохи зростають, а у весняно-літній період – зменшуються, – каже Євгенія КОНОПСЬКА, директор Чернівецької обласної дирекції "Райффайзен Банк Аваль".
Старе житло продавати дедалі важче
– Значна частина клієнтів переорієнтовується на земельні ділянки, особняки і новий фонд. Інтерес до вторинного житла падає. Тож однозначно, що в новому році дорожчатиме земля і новобудови, особливо ті, що мають добру інфраструктуру, світло, газ, каналізацію. На ринку вторинного житла слід чекати зниження цін, але коли це буде, сказати важко.
Вартість житла тісно пов’язана з економічною системою України і, зокрема, змінами в законодавстві. Скажімо, сьогодні розроблено проект постанови, яка передбачає запровадити обмеження кредитування в іноземній валюті. Якщо її ухвалять, буде обмежено розмір доларового кредиту. Людям доведеться брати гривневий кредит, а ставки на нього значно вищі. Тож позики стануть невигідними, а, отже, зменшиться попит на квартири за такими цінами. Як наслідок – житло тоді подешевшає. Адже сьогодні 60-70 відсотків угод придбання житла укладається через кредит, – пояснив Владислав ШУБРАВСЬКИЙ, директор агентства нерухомості "Альянс".
Редактор: admin
11-01-2007, 13:58
Коментарів 0 Переглядів 1 821

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.