%
Наприкінці зими треба підживлювати виснажений організм усіма доступними природними вітамінами. Водночас до весни свіжі овочі та фрукти втрачають багато вітамінів, тому салати бажано доповнювати продуктами, корисність яких не залежать від сезону: сухофрукти, морепродукти. Варто використовувати цитрусові, зокрема лимонний сік для заправки, а також цибулю й часник. Частіше готуйте фруктові салати. До яблук і груш додавайте, за змогою, апельсини, мандарини, банани, ківі, усе заправте сметаною.
Салат з червонокачанної капусти з яблуками
250 г червонокачанної капусти, яблуко, корінь селери, 30 г олії, сіль, цукор, оцет – за смаком.
Капусту тонко нашаткуйте, посипте сіллю. Яблуко почистіть від шкірочки й дрібно наріжте. Додайте корінь селери, попередньо натертий на великій тертці. Все перемішайте, заправте цукром і кількома краплями оцту. Додайте олію, посипте зеленою цибулею. n
Салат з грибів та овочів
Склянка маринованих грибів, 3 картоплини, 150 г консервованого зеленого горошку, 30 г зеленої цибулі, 4 ст. л. олії, сіль.
Картоплю відваріть у "мундирі", остудіть, почистіть і наріжте її кубиками. Додайте до неї подріблені гриби, а також горошок, дрібно нарізану цибулю. Посоліть, перемішайте, заправте олією. n
Салат із буряків
2 буряки середнього розміру, 2 солоних огірки, 200 г печеного м’яса, ріпчаста цибулина, кмин, 2 ст. л. олії, сіль, цукор, сік лимона на смак.
Спечіть буряк і м’ясо. Буряк остудіть, почистіть, натріть на крупній тертці, м’ясо наріжте кубиками. Огірки наріжте дрібними кубиками (якщо огірки товстошкірі, почистіть їх), а цибулю поріжте кільцями. Буряки й солоні огірки перемішайте. Додайте кмин, олію, сіль, цукор і лимонний сік за смаком. Притрусіть кільцями ріпчастої цибулі.
Салат iз креветками й виноградом
200 г будь-яких креветок (морожені відварити), 3 відварених яйця, 100 г свіжого винограду (бажано з великими ягодами), ніжний майонез.
Креветки (вже готові очищені) поріжте на маленькі шматочки, яйця – на великі кубики. Виноградинки розріжте навпіл, вийміть кісточки. Усі інгредієнти вимішайте разом із майонезом. n
Макарони з креветками
Креветки, макарони, цибуля, часник, болгарський перець, зелень.
Зваріть макарони. Цибулю і часник обсмажте на олії, додайте порізаний болгарський перець, посоліть, поперчіть. Креветки, макарони, овочі перемішайте і тушкуйте усе 10 хвилин. Готову страву у тарілці посипайте зеленню.
Салат асорті
По 200 грамів свіжої капусти, кислих огірків, печеного м’яса чи вареної ковбаси, твердого сиру, картоплі, моркви, 3 яйця, цибулина, майонез, сіль за смаком.
Овочі і яйця відваріть, остудіть і натріть на крупну тертку, сир також. Капусту нашаткуйте, цибулю наріжте кільцями, м’ясо і огірки наріжте соломкою. Для салату приготуйте скляні вазочки для кожного гостя або одну велику салатницю, оскільки інгредієнти треба викладати шарами. Викладайте продукти по черзі – картоплю, цибулю, м’ясо, капусту, яйце, твердий сир, огірки, моркву. Кожний другий шар перемащуйте майонезом. Зверху прикрасьте листочком петрушки.
25-02-2006, 14:32
0
8 332